Komisja Europejska 14 lipca br. opublikowała krótkoterminową prognozę produkcji zwierzęcej, z której wynika, że produkcja drobiu w Unii Europejskiej w 2023 r. prawdopodobnie wyniesie 13,4 mln ton, o 2,4% więcej niż w 2022 r. Wzrost produkcji będzie stymulowany wzmożonym popytem na drób na rynku UE, przy mniejszej częstotliwości występowania ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków oraz spadkowej tendencji cen energii i pasz w porównaniu z bardzo wysokim poziomem odnotowanym w 2022 r. Produkcja wieprzowiny w UE w 2023 r., w porównaniu z 2022 r., prawdopodobnie zmniejszy się o 5,5%, do 21,1 mln ton. Będzie to konsekwencją redukcji pogłowia trzody chlewnej w związku z utrzymującym się na terenie UE afrykańskim pomorem świń (ASF). W 2023 r. w UE produkcja wołowiny może być mniejsza o 2% i prawdopodobnie wyniesie 6,6 mln ton, co związane będzie z utrzymującą się spadkowa tendencją w pogłowiu bydła - podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR.