Produkcja mięsa wołowego w krajach UE w dwóch trzecich oparta jest o bydło mleczne, jak podaje FAMMU/FAPA. Bieżący wzrost pogłowia tych zwierząt będzie miał w najbliższym czasie duży wpływ ma poziom produkcji wołowiny we Wspólnocie. Według ostatniego raportu Komisji Europejskiej z marca br. w 2014 r. produkcja brutto tego gatunku mięsa w Unii zwiększy się o 1% do 7 mln 588 tys. ton, natomiast w przyszłym roku wzrośnie o dalsze 2,1% do 7 mln 747 tys. ton. Po 23% spadku eksportu wołowiny ze Wspólnoty do 161 tys. ton w 2013 r., w najbliższych dwóch latach poziom wywozu tego gatunku mięsa będzie pozostawał porównywalny. W 2014 r. wzrośnie natomiast przywóz wołowiny do Wspólnoty, o 6,9% do 324 tys. ton. W przyszłym roku import utrzyma się na zbliżonym poziomie. Wzrostowi przywozu wołowiny sprzyjać będzie rosnąca produkcja tego gatunku mięsa w Brazylii oraz silniejszy popyt na mięso wołowe na rynku wspólnotowym.