W marcu br. Australijczycy wyeksportowali łącznie 90,7 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 6% mniej niż przed rokiem. Spadek ten odzwierciedlał redukcję podaży wołowiny na rynku australijskim. Warto jednak zauważyć, że wywóz w marcu br. był o 21% większy niż miesiąc wcześniej.
W marcu br. do Japonii trafiło 28,2 tys. ton australijskiej wołowiny, tj. o 12% więcej niż przed rokiem oraz najwięcej od lipca 2013 r. Dalszemu zwiększeniu wywozu w tym kierunku sprzyjać będzie redukcja stawek celnych, która nastąpiła od 1 kwietnia br., co przewidywała umowa o wolnym handlu (JAEPA) zawarta między obu krajami.
Wywóz do Stanów Zjednoczonych zwiększył się w marcu br. o 27% w stosunku do lutego br., do blisko 22 tys. ton. Wysoka dynamika wzrostu wynikała w dużej mierze z niskiego poziomu eksportu odnotowanego miesiąc wcześniej. W tym samym miesiącu, eksport australijskiej wołowiny do Chin zwiększył się o 8% w stosunku do marca 2016 r., do 10,6 tys. ton.
W dłuższej perspektywie eksport do Chin powinien dalej wzrastać za sprawą ułatwionego dostępu dla chłodzonej wołowiny, której wywóz był dotychczas ograniczony do kilku australijskich dostawców. Trzeba podkreślić, że redukcja podaży wołowiny na rynku australijskim wpłynęła na zmniejszenie wywozu tego gatunku mięsa do innych ważnych rynków zbytu.
Eksport do Korei Południowej obniżył się w marcu br. o 29% w stosunku do marca 2016 r., do 1,6 tys. ton. Z kolei sprzedaż do Indonezji zmniejszyła się o 20% do 2,7 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA