Systemy pakowania wędlin i mięsa w sklepach
Atutem wielu sklepów mięsnych i stoisk mięsnych są produkty pakowane. Na rynku dostępnych jest wiele rozwiązań w zakresie pakowania. Istotne jest, aby opakowanie mięsa, wędlin spełniało swoją funkcję tzn. aby produkt zachował świeżość i swoje właściwości organoleptyczne.
Mięso, drób, ser, wędliny plasterkowane ze względu na krótką datę przydatności do spożycia wymagają specjalnego pakowania.
Obecnie w marketach, sklepach samoobsługowych, sklepach mięsnych stosuje się system pakowania w modyfikowanej atmosferze (MAP). Zadaniem tego sposobu pakowania jest przedłużenie trwałości produktu i zachowanie świeżości. Produkt pakowany w ten sposób zostaje pozbawiony tlenu, przy jednoczesnym wprowadzeniu mieszanki gazów: 30% dwutlenku węgla i azotu 70%. Proces ten zapewnia przedłużenie trwałości produktu, co najmniej o 7 dni, co stanowi znaczący wzrost w porównaniu do tradycyjnych systemów pakowania.
Zalety systemu:
- system pakowania w atmosferze modyfikowanej to dla sklepu mięsnego (stoiska mięsnego) oszczędność czasu, gotowe porcje są eksponowane w ladzie, a pracownik zajmuje się tylko obsługą klientów
- zapakowany produkt na półce optymalizuje ilość towaru eksponowanego, co zapobiega stratom z powodu utraty przydatności do spożycia
- lepsza prezentacja produktu, konsument może samodzielnie chwycić i pooglądać produkt, nie musi czekać w kolejce na zapakowanie produktu, przez co zakupy stają się przyjemną czynnością i ograniczają stres związany z oczekiwaniem
- przygotowanie i pakowanie produktu np. wędlin odbywa się na hali sprzedażowej przez co wzrasta jednocześnie zaufanie konsumenta do produktu
- pakowanie za pomocą systemu to także wzrost ilości sprzedaży, Klient mając do dyspozycji kilka czy kilkanaście produktów, kupuje więcej.