Według Biura Analiz i Startegii KOWR na rynku krajowym od początku maja br. rosną ceny żywca kurzego. W okresie 22–28 czerwca 2020 r. za kurczęta brojlery dostawcy uzyskiwali przeciętnie 3,22 zł/kg, o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu i o 6% więcej niż przed miesiącem. Cena indyków, w porównaniu z poprzednim tygodniem, uległa obniżeniu o 1%, do 4,39 zł/kg. Jednocześnie była ona o 1 gr/kg niższa niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku kurczęta brojlery potaniały o 7%, a indyki – o 22%.
Z kolei w zbycie po czterech tygodniach dużego wzrostu, ceny sprzedaży tuszek kurcząt w ostatnim tygodniu czerwca br. uległy obniżeniu. W dniach 22–28.06.2020 r. zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych z szyjami średnio po 5,15 zł/kg, o 8% taniej niż w poprzednim notowaniu, ale o 15% drożej niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków ukształtowała się na poziomie 8,40 zł/kg, o 3% wyższym niż tydzień wcześniej, ale o 5% niższym niż przed miesiącem. Tuszki kurcząt oraz indyków były o 6–7% tańsze niż w analogicznym tygodniu czerwca 2019 r.