Sytuacja na rynku mięsa wieprzowego w Polsce i krajach UE w czasach koronawirusa - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Sytuacja na rynku mięsa wieprzowego w Polsce i krajach UE w czasach koronawirusa

Jak podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR, na rynku polskim utrzymuje się spadekcen trzody chlewnej. W okresie 20–26.04.2020 r. (dane ZSRIR MRiRW) dostawcy za żywiec wieprzowy przeciętnie uzyskiwali 5,92 zł/kg, o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu i o 4% mniejniż przed miesiącem. Cena tego żywca była o 1% wyższa niż przed rokiem.

Trzoda chlewna tanieje również w większości krajów UE. W czwartym tygodniu kwietnia br. cena świń rzeźnych klasy E średnio w UE wyniosła 178,66 EUR/100 kg i była o 1% niższa niż tydzień wcześniej oraz o 4% niższa niż przed miesiącem, ale o 5% wyższa niż przed rokiem. Cena żywca wieprzowego tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 171,58 EUR/100 kg, o 4% niższym niż średnio w UE. Więcej niż w Polsce za świnie rzeźne płacono m.in. w Danii (194,81 EUR), Niemczech (184,51 EUR) i Hiszpanii (178,84 EUR), a mniej m.in. w Niderlandach (167,56 EUR) i we Francji (163,00 EUR).

Z kolei na krajowych targowiskach ceny prosiąt, po gwałtownym spadku notowanym w końcu marca br., ponownie rosną. W dniach 20–26.04.2020 r. za jedno prosię płacono przeciętnie 239 zł, nieco (o 0,4%) więcej niż w poprzednim tygodniu i o 4% więcej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena ta była o 29% wyższa niż przed rokiem.

W okresie 20–26.04.2020 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego SystemuRolniczej Informacji Rynkowej MRiRWsprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 8,76 zł/kg, o 1% taniej niż w poprzednim notowaniu i o 3,5% taniej niż miesiąc wcześniej. Cena półtusz była jednak o 2% wyższa niż przed rokiem.


Autor: Źródło: KOWR

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.