Konsumenci kupują produkty sprawdzone, polecane przez innych. Program PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność jest wskazówką i informacją, które produkty warto spożywać. Znak jest przyznawany wyrobom, które spełniają rygorystyczne kryteria, opracowane przez Kolegium ds. jakości produktów żywnościowych.
Produkty oznaczone znakiem jakości PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność, to wyroby, w których potwierdzono wysoką i stabilną jakość produktu. Jest to informacja, która ma pomagać konsumentowi w wyborze odpowiedniego dla niego produktu.
Wśród produktów oznaczonych znakiem PDŻ znajduje się szynka swojska wędzona, schab złotopolski, kiełbasa polska pieczona, kiełbasa polska dojrzewająca i kabanosy produkowane przez Zakład Mięsny Mościbrody z województwa mazowieckiego. Wyroby wyprodukowane są z najwyższej jakości mięsa wieprzowego, pozyskanego z ekologicznej hodowli dawnego Podlasia, będących w bezpośrednim sąsiedztwie Rezerwatu Przyrody Gołóborz. Produkowane ze szlachetnych mięs, według tradycyjnych receptur, bez konserwantów- bez dodatku azotynu, co sprawia, że ich spożywanie jest korzystne dla zdrowia.
Kabanosy
Kabanosy to produkt o utrwalonej pozycji w polskiej tradycji kulinarnej. Swój wyraźny i niepowtarzalny aromat zawdzięczają specjalnie dobranym przyprawom i podsuszaniu. Od dawna są cenione ze względu na walory smakowe oraz trwałość.
Szynka swojska wędzona
Szlachetny smak i wyjątkowy aromat zawdzięcza leżakowaniu w tradycyjnej solance i ze specjalnie dobranymi przyprawami: zielem angielskim, czosnkiem i solą. Tradycyjne wędzenie dymem olchowo- bukowym nadaje wyjątkowo intensywnego aromatu. Szynka swojska wędzona jest jednym z kulinarnych skarbów Podlasia, przygotowywana ze szlachetnych mięs, według staropolskiej receptury naszych pradziadów. Przywołuje tęsknotę za wędlinami z dawnych lat.
Kiełbasa polska pieczona
Kiełbasa polska pieczona jest produktem przywołującym wspomnienia dawnych wędlin o staropolskim smaku. Swój charakterystyczny smak, zawdzięcza dodaniu grubo zmielonego pieprzu i czosnku a niepowtarzalny aromat zawdzięcza wędzeniu drewnem pochodzącym z drzew liściastych. Od dawna ceniona jest ze względu na walory smakowe oraz wysoką wartość odżywczą.
Schab Złotopolski
Pochodzi z wyselekcjonowanego najlepszego schabu środkowego z niewielką okrywą tłuszczową. Aromat mięsa pieczonego podkreślony jest dodatkiem aromatycznych przypraw mieszanki pieprzu z ziołowa nutą i naturalnym czosnkiem. Produkowany jest bez użycia konserwantów, co wpływa na zdrowotność produktu.
Kiełbasa polska dojrzewająca
Receptura wytwarzania kiełbasy dojrzewającej powstała z połączenia dwóch tradycji kulturowych: kresowej i zachodniej.Specyficzny smak i aromat nadaje naturalne przyprawy kolendry i pieprzu ziołowego oraz drobno zmielonych ziaren jałowca. Cechą wyróżniającą produkt jest długi proces dojrzewania. Kiełbasa polska dojrzewająca należy do gatunków wędlin surowych trwałych.
Są to produkty, które warto kupować mając na względzie własne zdrowie i zdrowie rodziny. Szczegółowe informacje na temat produktów uzyskacie Państwo pod numerem 25 641 71 86 lub 25 641 70 52.
Inne produkty Zakładu Mięsnego Mościbrody klikając tutaj.