Tendencje cenowe skupu żywca i zbytu mięsa końcem stycznia 2014 r. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Tendencje cenowe skupu żywca i zbytu mięsa końcem stycznia 2014 r.

Krajowe ceny skupu żywca

W dniach 20–26.01.2014 r. (według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) żywiec wieprzowy skupowano średnio po 5,01 zł/kg, o 1%drożej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnieza żywiec wieprzowy płacono o 1%mniej niż miesiąc wcześniej i o 0,5% mniej niż przed rokiem. Tak jak w poprzednim tygodniu, przeciętna krajowa cena skupu żywca wołowego wyniosła 5,95 zł/kg. Ten gatunek żywca był o 4,5% tańszy niż przed miesiącem i o 9% tańszy niż rok wcześniej. W omawianym tygodniu kurczęta brojlery skupowano po 3,48 zł/kg wobec 3,49 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena kurcząt była o 2% niższa niż miesiąc wcześniej i o 5,5% niższa niż przed rokiem. Za indyki w skupie płacono 5,56 zł/kg, o 1% mniej niż tydzień wcześniej i o 4% mniej niż przed miesiącem, ale o 1% więcej niż przed rokiem.

Krajowe ceny zbytu mięsa

W dniach 20–26.01.2014 r. średnia cena zbytu półtusz wieprzowych ukształtowała się na poziomie 7,18 zł/kg, o 1% niższym niż tydzień wcześniej i o 6% niższym niż w porównywalnym okresie grudnia 2013 r. Jednocześnie cena tych półtusz była o 1% wyższa niż przed rokiem. Kompensowane ćwierćtusze wołowe zakłady mięsne sprzedawały przeciętnie po12,54 zł/kg, o 1% drożej niż w poprzednimtygodniu. Cena ćwierci wołowych była nieco(o 0,2%) wyższa niż przed miesiącem, aleo 9% niższa niż rok wcześniej. Kurczęta patroszone w przedostatnim tygodniu stycznia 2014 r. zbywano średnio po 5,20 zł/kg, o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 8% taniej niż miesiąc wcześniej. Tuszki kurcząt były także o 6% tańsze niż przed rokiem. Przeciętna cena zbytu tuszek indyków ukształtowała się na poziomie 8,45 zł/kg, o 4,5% niższym niż tydzień wcześniej i o 3% niższym niż przed miesiącem. Tuszki indycze zbywano także o 1,5% taniej niż w porównywalnym okresie 2013 r.

 

Źródło: Agencja Rynku Rolnego

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.