Krajowe ceny skupu żywca
W dniach 20–26.01.2014 r. (według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) żywiec wieprzowy skupowano średnio po 5,01 zł/kg, o 1%drożej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnieza żywiec wieprzowy płacono o 1%mniej niż miesiąc wcześniej i o 0,5% mniej niż przed rokiem. Tak jak w poprzednim tygodniu, przeciętna krajowa cena skupu żywca wołowego wyniosła 5,95 zł/kg. Ten gatunek żywca był o 4,5% tańszy niż przed miesiącem i o 9% tańszy niż rok wcześniej. W omawianym tygodniu kurczęta brojlery skupowano po 3,48 zł/kg wobec 3,49 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena kurcząt była o 2% niższa niż miesiąc wcześniej i o 5,5% niższa niż przed rokiem. Za indyki w skupie płacono 5,56 zł/kg, o 1% mniej niż tydzień wcześniej i o 4% mniej niż przed miesiącem, ale o 1% więcej niż przed rokiem.
Krajowe ceny zbytu mięsa
W dniach 20–26.01.2014 r. średnia cena zbytu półtusz wieprzowych ukształtowała się na poziomie 7,18 zł/kg, o 1% niższym niż tydzień wcześniej i o 6% niższym niż w porównywalnym okresie grudnia 2013 r. Jednocześnie cena tych półtusz była o 1% wyższa niż przed rokiem. Kompensowane ćwierćtusze wołowe zakłady mięsne sprzedawały przeciętnie po12,54 zł/kg, o 1% drożej niż w poprzednimtygodniu. Cena ćwierci wołowych była nieco(o 0,2%) wyższa niż przed miesiącem, aleo 9% niższa niż rok wcześniej. Kurczęta patroszone w przedostatnim tygodniu stycznia 2014 r. zbywano średnio po 5,20 zł/kg, o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 8% taniej niż miesiąc wcześniej. Tuszki kurcząt były także o 6% tańsze niż przed rokiem. Przeciętna cena zbytu tuszek indyków ukształtowała się na poziomie 8,45 zł/kg, o 4,5% niższym niż tydzień wcześniej i o 3% niższym niż przed miesiącem. Tuszki indycze zbywano także o 1,5% taniej niż w porównywalnym okresie 2013 r.
Źródło: Agencja Rynku Rolnego