Nasza historia: FIRMA TOŁŁOCZKO
Pewnego dnia, wraz z mężem, znaleźliśmy sklep w Słupsku przy ul. Wolności-rynek, w którym rolnicy mogli sprzedawać mięso z uboju gospodarczego z wyhodowanych przez siebie tuczników i to podsunęło nam pomysł na własny biznes. Najpierw sprzedawaliśmy hodowane u ojca tuczniki, a potem mąż jeździł po okolicy i kupował je od rolników. Interes był na tyle opłacalny, że w 1993 roku otworzyliśmy w Słupsku własny pierwszy sklep mięsny. Ja za ladą zajmowałam się sprzedażą i pozyskiwaniem klientów, mąż zaopatrywał sklep. Początkowo sprzedawaliśmy tylko mięso, wieprzowe i wołowe pochodzące od lokalnych rolników. Prosto z ubojni trafiało świeże do naszego sklepu. Klienci wiedzieli, że zawsze dostaną u Tołłoczków towar najlepszej jakości. W kolejnych latach poszerzyliśmy asortyment sprzedaży o bardziej delikatesowe mięsa typu cielęcina, jagnięcina, baranina, drób i naturalne wyroby wędliniarskie.
W moim i męża domu tradycją było robienie własnych wędlin. Zawsze robiliśmy domowe wędliny dla siebie, więc kilka lat temu zrodziła się myśl, aby otworzyć mały rodzinny Zakład Przetwórstwa Naturalnego w Kruszynie. Przeszliśmy szereg formalności związanych z otworzeniem zakładu. Była to długa niełatwa droga w uzyskaniu wszelkich pozwoleń i akceptacji organów środowiskowych, budowlanych, weterynaryjnych itp. Dzięki wytrwałości w dążeniu do wyznaczonego celu, determinacji, wspólnie daliśmy radę. Dzięki temu dzisiaj możemy dzielić się z Państwem tym, co najlepsze, czyli mięsem i wędlinami z najwyższej półki. Do przygotowania naszych wyrobów wędliniarskich używa się tylko 100% mięsa. Wędzenie odbywa się w tradycyjnych wędzarniach opalanych drewnem twardym bukowym, olchowym i drzew owocowych. Dzięki stosowaniu dawnych metod produkcji wytwarzane wyroby mają niepowtarzalny smak i aromat jak kiedyś. Wyroby są bez uzupełniaczy chemicznych. Jest to Manufaktura Wędliniarska.
Na czas wyjątkowych Świąt Wielkanocnych, które większość z Państwa spędzi z najbliższymi przy stole, przygotowujemy od lat sprawdzone i pyszne wędliny takie jak: szynka wędzona, szynka babuni z tłuszczykiem, rolada boczkowa z polędwiczką, schab i szynka w majeranku, polędwiczki wędzone zimnym dymem, dziczyzna jeleń, dzik czy też szynka wołowa.