Według ostatnich danych Komisji Europejskiej w pierwszych dwóch miesiącach 2013 r. kraje Wspólnoty sprowadziły w ekwiwalencie mięsa łącznie 50,6 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, tj. o 14,6% więcej niż w analogicznym okresie 2012 r.
Najwięcej tego gatunku mięsa zaimportowano z Brazylii (ponad 23 tys. ton), Urugwaju (8,7 tys. ton) oraz z Argentyny (około 7,5 tys. ton). Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie ponad 77%. W omawianym okresie import wołowiny z Australii zwiększył się o prawie 20% do ponad 3,5 tys. ton, natomiast poziom dostaw z USA obniżył się o więcej niż 2% do 3,1 tys. ton. Import tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii zmniejszył się o 18,5% do około 1,9 tys. ton. Wzrosły za to dostawy tych towarów z Serbii (o 8,5% do 106 ton) oraz ze Szwajcarii (o 5,6% do 711 ton).
W omawianym okresie kraje Wspólnoty (UE-27) wyeksportowały łącznie ponad 65,5 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), tj. o 10,1% mniej niż przed rokiem. Dostawy na główny dotychczas rynek zbytu, tj. do Turcji obniżyły się aż o 86% do około 2 tys. ton. Przeważającą część tego handlu stanowiło bydło (95% udział w eksporcie). Handel z Rosją zmniejszył się o 13,4% do około 11 tys. ton. Spadły unijne dostawy żywca oraz mięsa wołowego do Chorwacji (o 38% do około 1,8 tys. ton), jak również do Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii (o 18,3% do 1,3 tys. ton), Bośni i Hercegowiny (o 3,9% do 1,8 tys. ton), a także do Kosowa i Albanii. Więcej tych towarów trafiło z Unii jedynie do Szwajcarii (o 17,4% do 3,3 tys. ton), Norwegii (o około 0,5% do 2,7 tys. ton) oraz do Libanu (wzrost o 89,5% do około 3,1 tys. ton). Pomimo odnotowania szeregu spadków w handlu Unia pozostała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej