Według danych Komisji Europejskiej, w 2015 r. kraje Wspólnoty sprowadziły w ekwiwalencie mięsa łącznie 322,7 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, tj. o 2,9% mniej niż rok wcześniej. Najwięcej tego gatunku mięsa zaimportowano tradycyjnie z Brazylii (136,7 tys. ton), Urugwaju (46,3 tys. ton) oraz z Argentyny (42,1 tys. ton). Udział tych trzech krajów
w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie 69,8%. W omawianym okresie zaimportowano także 30,9 tys. ton wołowiny z Australii, 24,1 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych oraz 12,1 tys. ton z Namibii. Import tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii wyniósł 11,4 tys. ton, natomiast przywóz z Botswany ukształtował się na poziomie 9,3 tys. ton. W minionym roku Unia zaimportowała również 5,1 tys. ton mięsa wołowego ze Szwajcarii oraz 1,9 tys. ton z Paragwaju.
Źródło: FAMMU/FAPA