W pierwszych czterech miesiącach 2013 r. kraje Wspólnoty sprowadziły łącznie 84 150 ton świeżej, chłodzonej oraz mrożonej wołowiny, a także przetworów z wołowiny (w wadze produktu), tj. o 15,4% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem.
W imporcie dominowały kraje z Ameryki Południowej. Dostawy z Brazylii zwiększyły się o 34,8% do 38 933 ton, natomiast z Urugwaju wzrosły o 13,1% do 15 185 ton. W omawianym okresie wzrósł także import tego gatunku mięsa ze Stanów Zjednoczonych (o 6,6% do 5 339 ton) oraz z Australii (o 36,4% do 4 973 ton). Dla porównania przywóz z Argentyny obniżył się o 17,7% do 11 863 ton, natomiast z Nowej Zelandii spadł o 4,5% do 3 658 ton. Wzrost importu wołowiny z krajów trzecich jest odbiciem ograniczonej podaży tego gatunku mięsa na rynku wewnętrznym Wspólnoty, co z kolei wpływa na utrzymywanie się cen mięsa wołowego na wysokim poziomie. Powiększa się także różnica poziomów cen wołowiny w Unii oraz w krajach Ameryki Południowej. Jest to po części wynik wzrostu wartości euro wobec walut tego regionu, m.in. reala brazylijskiego.
Po stronie eksportu wołowiny z Unii widoczny jest spory spadek. W okresie styczeń-kwiecień br. kraje Wspólnoty wyeksportowały łącznie 51 074 ton świeżej, chłodzonej oraz mrożonej wołowiny, a także produktów z wołowiny (w wadze produktu), tj. o 25,3% mniej niż przed rokiem. Obniżył się eksport do Rosji o 35,2% do 9 249 ton, a także do Norwegii i Ghany. Wzrósł za to wywóz Szwajcarii o 49,6% do 6 717 ton, jak również do Angoli i Uzbekistanu. W omawianym okresie deficyt w unijnym handlu mięsem (bez żywca wołowego) powiększył się do poziomu ponad 33 tys. ton w porównaniu z 4493 tonami w 2012 r. i nadwyżką 44 457 ton w pierwszych czterech miesiącach 2011 r. Tym niemniej po doliczeniu handlu żywcem wołowym okazuje się, że w okresie styczeń-kwiecień 2013 r. saldo w unijnym handlu mięsem, przetworami, podrobami oraz żywymi
zwierzętami było dodatnie, i wyniosło 78 869 ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej