Jak podaje Komisja Europejska, w I kwartale 2016 r. kraje Wspólnoty sprowadziły w ekwiwalencie mięsa łącznie 76,1 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, tj. o 0,4% więcej niż rok wcześniej. Najwięcej tego gatunku mięsa zaimportowano tradycyjnie z Brazylii (34,5 tys. ton), Urugwaju (11,7 tys. ton) oraz z Argentyny (9,5 tys. ton). Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie 73,3%.
W omawianym okresie zaimportowano także 6,6 tys. ton wołowiny z Australii, 4,8 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych oraz 2,4 tys. ton z Nowej Zelandii. Import tego gatunku mięsa z Botswany wyniósł 1,7 tys. ton, natomiast przywóz ze Szwajcarii i Namibii ukształtował się na poziomie po około 1,4 tys. ton. W omawianym okresie Unia zaimportowała również 1,3 tys. ton mięsa wołowego z Paragwaju.
Źródło: FAMMU/FAPA