„Ślōnskie szpecyjały” to produkty już od ponad 35 lat sygnowane nazwiskiem Berger - rodzinną firmą związaną ze śląskim miastem Rydułtowy. Doskonała znajomość niepowtarzalnego smaku domowych wędzonek zaowocowała kolejnym tradycyjnym wyrobem w ofercie marki. Wędzonka ze Śląska to wędlina z szynki dolnej zrazowej, przygotowywana według tradycyjnej śląskiej receptury.
Smak znany od pokoleń
W polskiej tradycji kulinarnej wędzonki istnieją od stuleci. Chętnie wykorzystywane w staropolskich daniach, po dziś dzień znajdują szerokie zastosowanie w polskiej kuchni, czego przykładem może być święcelnik - wielkanocna potrawa, rodem ze Śląska.
Wędzonka ze Śląska marki Berger idealnie wpisuje się w silnie występujący obecnie trend powrotu do korzeni, smaków z dzieciństwa i czerpania z regionalnych receptur. Niewątpliwy atut produktu stanowi fakt, że został on wytworzony z szynki dolnej zrazowej, czyli najszlachetniejszego mięśnia szynki. Dodatkowo Wędzonka ze Śląska charakteryzuje się soczystością, którą zawdzięcza warstwie tłuszczu, będącego nośnikiem wyjątkowego smaku i aromatu.Produkt przyrządzony w zgodzie ze śląską tradycją wędliniarską, pozwala zaoszczędzić czas, który musielibyśmy poświęcić na samodzielne wędzenie domowymi sposobami.
Jak nowocześnie wykorzystać Wędzonkę ze Śląska w przepisach kuchni z całego świata? Doskonałym rozwiązaniem na niebanalne śniadanie będzie popisowe danie Francuzów:Croque madame – odpowiednio dla kobiet i Croque monsieur – w wersji dla mężczyzn.
Podstawę tej chrupiącej śniadaniowej propozycji rodem z paryskiego bistra,stanowi podpieczony chleb tostowy bądź chałka, nadziewane szwajcarskim serem i właśnie szynką. Danie w wariancie żeńskim bardzo często uzupełniane jest o jajko sadzone z beszamelem i podawane z dodatkiem sałaty z kwaśnym sosem vinaigrette.Inna opcja na lunch z Wędzonką ze Śląska, jakiej nie oprze się żaden miłośnik francuskiej sztuki kulinarnej? Quiche z porem i szynką wędzoną – potrawa bardzo we francuskim stylu, która dzięki Wędzonce ze Śląska zyskuje prawdziwie śląski akcent.
Zakłady Mięsne Berger Irena i Bonifacy Berger Sp.J.
-
Frankfurterki specjały śląskie
-
Monika Berger - zmieniamy się dla Was, czyli Ślónskie Szpecyjały ZM Berger
-
Szynkowa pieczona, Szynka tradycyjna - nowość Zakładu Mięsnego Berger
-
Szynka wiejska z liściem, szynkowa pieczona, kiełbasa Bohuna- długoletnia tradycja i nowoczesność składnikami niepowtarzalnego smaku
-
Zakłady Mięsne BERGER - firma, która stawia na rozwój