Woda i żywność w hodowli prosiąt - felieton - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Woda i żywność w hodowli prosiąt - felieton

Zapewnienie zwierzętom hodowlanym prawa do prawidłowej żywności i wody leży w fundamentalnym interesie każdego hodowcy. To nie tylko kwestia etyki, ale kluczowy z czynników sukcesu w hodowli.



Obecnie utrzymywane w Polsce genotypy wymagają pasz początkowych o zawartości energii metabolicznej 15 MJ/kg, 20% białka ogólnego i 1,5% lizyny. W paszach dla tuczników – około 13 MJ/kg, 18 % białka ogólnego i 1 % lizyny. Jeśli hodowca decyduje się na użycie pasz o niższych parametrach – świnie nie będą rosły w tempie, które wyznacza ich genetyczny potencjał. Nie ma się co czarować — tempo wzrostu ściśle zależy od jakości wykorzystywanej paszy. Więcej – przy paszy niewłaściwej można spodziewać się wystąpienia kłopotów ze zdrowiem, zachowaniem zwierząt (gryzienie ogonów itd.).

Mimo rozwoju technologii w przemyśle paszowym – nadal borykamy się z problemem strat w początkowym okresie tuczu – prosiąt po odsadzeniu. W tym czasie prosię nie trawi surowego ziarna zbóż. Jeśli w prestarterze nie ma co najmniej 20 % preparowanego ziarna (gotowane, ekstradowane, ekspandowane) prosięta nie będą rosły. Przynajmniej część prosiąt będzie chorować, wolniej rosnąć, blednąć etc. Trzeba liczyć się z większą ilością upadków. Straty w przyrostach w tym okresie są nie do odrobienia. Ciekawe jednak, że pomimo zapotrzebowania na estrudację zboża w Polsce nie ma firmy, która produkowałaby proste ekstrudery do zastosowań rolniczych. Urządzenia takie o wydajności od 4 do 5 ton na 8 godzin pracy — produkuje się w Czechach i na Ukrainie — u nas nikt się tym nie zajmuje. Pewną odpowiedzią może być fakt, że wielki przemysł paszowy niechętnie wykorzystuje ekstrudaty, ponieważ proces ekstruzji jest drogi i przede wszystkim czasochłonny.
Tymczasem, używanie odpowiedniej ilości ekstradowanego zboża w paszach początkowych dla prosiąt – w zasadzie pozwala pozbyć się problemów w odchowie. Poprawia zdrowotność zwierząt, trawienie przebiega bez zakłóceń, prosięta rosną zdrowiej, szybciej co zapewnia im lepszy start w okres wzrostu.


Autor: Autor: Sławomir Hojan, Zdjęcie: Pixabey.com

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.