To dobra prognoza dla krajowych producentów żywca wołowego i wołowiny a także dla konsumentów, ponieważ w ramach projektu badawczego pt. „Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce zgodnie ze strategią od widelca do zagrody” finansowanego z Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, polski zespół badawczy nawiązał w tym roku współpracę z naukowcami z MSA.
W przedsięwzięciu bierze udział Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego wraz z zapleczem naukowym specjalistów ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego w Olsztynie. Założenia polskiego projektu badawczego są podobne do tych, które przyjęli naukowcy z MSA, tzn. konsument jest najważniejszy, a producenci żywca i przetwórcy powinni współdziałać dla zapewnienia satysfakcji konsumenta na takim poziomie, który gwarantuje najpierw wzrost a następnie utrzymanie zadowalającego popytu. W Australii narzędziem do prognozowania satysfakcji konsumenta mięsa wołowego jest system opracowany przez MSA. W lipcu br. podczas wizyty w Polsce, przedstawiciel wyróżnionego Zespołu, Rod Polkinghorne zaprezentował metodykę badań konsumenckich MSA i współpracował przy opracowaniu projektu pierwszych badań wg tej metodyki w Polsce.
Ekspert, wysoko ocenił parametry jakości mięsa wołowego przyjęte w polskim Systemie QMP. Jego zdaniem już teraz gwarantują one stosunkowo wysoki poziom satysfakcji konsumenta. Rozwój systemu prognozowania satysfakcji konsumenta będący rezultatem Projektu badawczego przyczyni się do doskonalenia systemu QMP i będzie wsparciem pozytywnych zmian na rynku mięsa wołowego.
Te zmiany są potrzebne, ponieważ konsumpcja wołowiny w Polsce od wielu lat systematycznie spada i – według różnych źródeł – wynosi teraz rocznie 3,8 kg na osobę. W Unii Europejskiej roczne spożycia tego mięsa przez jedną osobę, kształtuje się na poziomie 17 kg, czyli tyle, ile 20 lat temu w naszym kraju. Przyczyn można szukać w niestabilnej jakości mięsa wołowego w połączeniu z relatywnie wysokimi cenami. Zdaniem specjalistów z zakresu żywienia, konsumpcja wołowiny jest ważna dla zrównoważonej diety z uwagi na wysoką wartością odżywczą. Mięso to zawiera ważne dla organizmu żelazo, fosfor, magnez, potas, cynk, a także witaminy B6 i B12.
Dostrzegając problem niskiego spożycia wołowiny, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego we współpracy ze środowiskami akademickimi realizuje system standaryzujący procesy produkcji począwszy od doboru odpowiednich ras przez organizację produkcji, odpowiednie żywienie, proces uboju, dojrzewania do odpowiedniego porcjowania pakowania i oznaczania mięsa. Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce zgodnie ze strategią od widelca do zagrody ma gwarantować pełną powtarzalność najważniejszych parametrów jakości mięsa takich jak kruchość, soczystość, smak oraz dobrą komunikację z konsumentem, aby wiedział jakie zastosowanie ma oglądany przez niego kawałek mięsa i jakiego poziomu satysfakcji może się po nim spodziewać.
Więcej informacji: wolowina.pzpbm.pl