Wołowina na steki produkowana przez P.P.U.H. Henryk Kowalczyk została uhonorowana godłem programu „Doceń polskie”. Wyróżnienie przyznano podczas VI audytu artykułów spożywczych biorących udział w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie”.
Podczas wrześniowej certyfikacji organizowanej w ramach programu „Doceń polskie” wyróżniono m.in.wołowinę na steki z oferty Przedsiębiorstwa Produkcyjno-Usługowo-Handlowego Henryk Kowalczyk. Firma mieści się w Bargłach koło Częstochowy.
Wołowina na steki (wołowina sezonowana) otrzymała certyfikat „Doceń polskie”. Ponadto została uhonorowana tytułem TOP PRODUKT.
Wołowina sezonowana jest w Polsce jeszcze mało znana. Warto jednak podkreślić, że prekursorem i długoletnim popularyzatorem tego mięsa jest Jan Gałuszka, technolog mięsa z ogromnym doświadczeniem, specjalista w dziedzinie wołowiny, reprezentujący Zakład Rozbioru Mięsa Henryka Kowalczyka.
O przyznaniu certyfikatów „Doceń polskie” decydują noty pięcioosobowej Loży Ekspertów, której przewodniczącym jest Mirek Drewniak. Lożę tworzą specjaliści, którzy zawodowo zajmują się żywieniem i technologią żywności. Ich rekomendacja, wyrażona przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie”, to cenna wskazówka dla konsumentów. Na sklepowych półkach warto szukać wyrobów oznaczonych godłem programu; sięgając po nie mamy pewność, że to sprawdzone produkty. Co więcej – mamy też gwarancję, że mają one tzw. polski akcent, a więc są związane z naszym krajem. Celem program „Doceń polskie” jest bowiem wyróżnianie wartościowych wyrobów, ale także promowanie rodzimych wytwórców dobrej żywności.