Wołowina z USA stała się najpopularniejszym mięsem wołowym sprowadzanym na rynek koreański, wyprzedzając przy tym wielkość dostaw z Australii po raz pierwszy od 13 lat. W listopadzie 2016 r. Koreańczycy sprowadzili ze Stanów Zjednoczonych 13,9 tys. ton mięsa wołowego, podczas gdy import z Australii ukształtował się na poziomie 10,3 tys. ton. Warto przy tym wspomnieć, że przywóz wołowiny z krajów trzecich do Korei Południowej w okresie pierwszych 11 miesięcy był najwyższy od 2000 r., wynosząc łącznie 346,9 tys. ton. Amerykanie odbudowują swoją sprzedaż wołowiny na rynek koreański od 2008 r., tj. od zniesienia przez Seul zakazu importu tego gatunku mięsa z USA, wprowadzonego po wykryciu tzw. choroby szalonych krów (BSE) w Stanach Zjednoczonych.
Źródło: FAMMU/FAPA