Jak prognozuje Komisja Europejska w br. należy oczekiwać wzrostu cen jagnięciny oraz stabilizacji produkcji mięsa owczego, po skokowym jej wzroście na początku roku. W 2013 r. średnia cena ciężkich jagniąt wyniesie prawdopodobnie 521 EUR/100 kg, co oznacza, że będzie o blisko 5% wyższa niż w 2012 r. W 2014 r. ceny ciężkich jagniąt ustabilizują się na poziomie około 522 EUR/100 kg.
Po rozczarowująco niskim poziomie cen ciężkich jagniąt na samym początku br., ceny tych zwierząt poszybowały gwałtownie w górę, jednakże w dalszej części roku raczej powrócą do poziomu notowanego w 2012 r. Dla porównania w 2013 r. średnia cena lekkich jagniąt zwiększy się skromniej, bo tylko o 0,7% do 604 EUR/100 kg, pozostając na tym poziomie również w 2014 r. Po 3,5% spadku produkcji mięsa owczego w Unii w 2012 r., w 2013 r. produkcja tego gatunku mięsa nieco wzrośnie, osiągając poziom 764 934 ton. Na wzrost ten wpłynie zwiększona wytwórczość baraniny w Wielkiej Brytanii oraz w Irlandii. Średnia cena ciężkich jagniąt w Wielkiej Brytanii wzrośnie w 2013 r. o 2% do poziomu 510 EUR/100 kg. Średnia cena tych zwierząt w Irlandii zwiększy się nieznacznie, wynosząc 445 EUR w 2013 r. oraz 450 EUR/100 kg w 2014 r. W 2013 r. produkcja tego gatunku mięsa w Hiszpanii będzie kontynuowała spadkowy trend. W br. obniży się ona o 3% do 125 tys. ton. Dalszego 4% spadku można oczekiwać także w 2014 r. Średnia cena ciężkich jagniąt w Hiszpanii osiągnie poziom 508 EUR/100 kg w 2013 r. oraz w 2014 r. W 2013 r. produkcja tego gatunku mięsa we Francji ustabilizuje się na poziomie 109 tys. ton. Tym niemniej podaż mięsa owczego na rynku francuskim wzrośnie o 5% za sprawą zwiększonych dostaw baraniny z Wielkiej Brytanii oraz Irlandii. Średnia cena ciężkich jagniąt we Francji obniży się w br. do 611 EUR/100 kg, a w 2014 r. wzrośnie do 624 EUR/100 kg.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej