Wzrosły ceny skupu żywca rzeźnego oraz ceny zbytu tusz w ostatnim tygodniu stycznia 2014 r. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Wzrosły ceny skupu żywca rzeźnego oraz ceny zbytu tusz w ostatnim tygodniu stycznia 2014 r.

W ostatnim tygodniu stycznia br. Ceny skupu żywca rzeźnego wzrosły. Jednocześnie podwyższeniu uległy ceny zbytu tusz (poza tuszkami indyków).

Ceny skupu żywca

W dniach 27.01–02.02.2014 r. (według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) w Polsce żywiec wieprzowy skupowano średnio po 5,12 zł/kg,o 2% drożej niż w poprzednim tygodniui niż przed miesiącem. Równocześnie zażywiec wieprzowy płacono o 1% więcej niżprzed rokiem.Przeciętna cena trzody chlewnej w UE w ostatnim tygodniu stycznia (według KomisjiEuropejskiej) wyniosła 164,33 EUR/100 kg(masy poubojowej schłodzonej kl. E) i była 0,4% wyższa niż w poprzednim tygodniu,ale o 3% niższa niż przed rokiem. W Polsceza żywiec wieprzowy tej klasy w przeliczeniuna walutę unijną płacono 161,23 EUR/100 kg. Średnia krajowa cena skupu żywca wołowego (według ZSRIR) ukształtowała sięna poziomie 6,13 zł/kg i była o 3% wyższa niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem.Ten gatunek żywca był jednak o 7% tańszy niż w analogicznym okresie 2013 r. W UE za bydło rzeźne w omawianym tygodniu płacono średnio 394,69 EUR/100 kg (masy poubojowej schłodzonej kl. R3). Była to cena zbliżona do notowanej tydzień wcześniej, ale o 1% niższa niż przed rokiem. Średnia krajowa cena wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 314,16 EUR/100 kg. Mniej niż w Polsce za bydło płacono tylko w krajach nadbałtyckich (Litwa, Łotwa, Estonia), w Czechach, na Słowacji, na Węgrzech i w Rumunii. Kurczęta brojlery skupowano przeciętnie po 3,53 zł/kg, tj. o 2% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 0,5% taniej niż miesiąc wcześniej i o 4% taniej niż przed rokiem. Cena skupu indyków ukształtowała się na poziomie 5,59 zł/kg, o 0,5% wyższym niż w poprzednim tygodniu.  Indyki były o 2% tańsze niż przed miesiącem, ale o 1% droższe niż rok wcześniej.

Ceny prosiąt na krajowych targowiskach

W ostatnim tygodniu stycznia 2014 r. na targowiskach w Polsce za 1 prosię płacono przeciętnie 172 zł, o niecałe 1% więcej niż w poprzednim tygodniu i o 4% więcej niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie cena prosiąt była o 2% wyższa od notowanej przed rokiem.

Krajowe ceny zbytu mięsa

W dniach 27.01–02.02.2014 r. średnia cena zbytu półtusz wieprzowych wyniosła 7,25 zł/kg i była o 1% wyższa niż tydzie wcześniej, ale o 2,5% niższa niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tych półtusz była o 2% wyższa niż w porównywalnym okresie ubiegłego roku. Kompensowane ćwierćtusze wołowe zakłady mięsne sprzedawały przeciętnie po12,69 zł/kg, o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu. Cena ćwierci wołowych była o 0,5% wyższa niż przed miesiącem, ale o 8% niższa niż rok wcześniej. Kurczęta patroszone w ostatnim tygodniu stycznia 2014 r. zbywano średnio po 5,56 zł/kg, o 7% drożej niż w poprzednim tygodniu. Tuszki kurcząt były o 2,5% tańsze niż przed miesiącem, ale o 3% droższe niż rok wcześniej. Przeciętna cena zbytu tuszek indyków ukształtowała się na poziomie 8,42 zł/kg i była o 3 gr/kg niższa niż tydzień wcześniej, ale o 3 gr/kg wyższa niż przed miesiącem. Równocześnie tuszki indycze zbywano o 1% taniej niż w analogicznym okresie 2013 r.

 

Źródło: ARR

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.