Silny popyty na mięso płynący z rynku światowego oraz słabszy dolar australijski sprzyjały kontynuacji wzrostu eksportu mięsa jagnięcego z Australii w lutym br. W omawianym okresie Australijczycy wyeksportowali 19,2 tys. ton tego gatunku mięsa, tj. o 9% więcej niż przed rokiem, jak podaje FAMMU/FAPA. Wysyłki do Jordanii, Kataru oraz Zjednoczonych Emiratów Arabskich zwiększyły się odpowiednio o 59% do 969 ton, o 160% do 544 ton oraz o 9% do 1,3 tys. ton. W lutym br. do krajów Bliskiego Wschodu trafiło łącznie 4,7 tys. ton australijskiej jagnięciny, tj. o 3% więcej niż w tym samym okresie 2013 r. Więcej jagnięciny dostarczono także do Stanów Zjednoczonych (wzrost o 7% do 4,3 tys. ton), mniej zaś do Chin (spadek o 6% do 3,2 tys. ton). Łączny udział krajów Bliskiego Wschodu, Stanów Zjednoczonych oraz Chin w eksporcie australijskiej jagnięciny ukształtował się na poziomie 64%. Warte zauważenia są odnotowane spore wzrosty wywozu australijskiego mięsa jagnięcego do mniejszych rynków zbytu, tj. do Hongkongu (o 144% do 1,1 tys. ton) oraz do Malezji (o 76% do 424 ton). Zwiększył się także wywóz australijskiej jagnięciny do bardziej lukratywnych rynków zbytu, tj. do UE oraz Kanady. Dostawy do krajów Unii Europejskiej wzrosły o 38% do 1,4 tys. ton, natomiast wysyłki do Kanady zwiększyły się o 20% do 570 ton. W tym samym czasie odnotowano spadek wywozu jagnięciny z Australii do Papui Nowej Gwinei, o 25% do 753 ton.