Według Komisji Europejskiej w okresie od stycznia do końca września 2016 r. produkcja bydła wyrażona w tonach w krajach Wspólnoty (UE-28) zwiększyła się o 2,8% w stosunku do analogicznego okresu sprzed roku (produkcja w sztukach zwyżkowała o 3,1%). Produkcja w „starych” krajach Wspólnoty wzrosła o 2,1% (w sztukach zwiększyła się o 2,5%).
Spadki produkcji (w tonach) zanotowano w pięciu krajach Wspólnoty, w pozostałych krajach (poza Niemcami) produkcja wzrosła. Spadki produkcji odnotowano w Szwecji (-8,8%), Grecji (-5,8%), Estonii (-2,4%), na Litwie (-1,3%) oraz w Austrii (-0,3%). Największe wzrosty produkcji zanotowano natomiast na Cyprze (+75,9%), w Rumunii (+35,5%) i Bułgarii (+20,5%). Wzrosty produkcji
(w tonach) w UE-28 dotyczyły przede wszystkim krów (+6,7%), jałówek (+4,5%), młodego bydła (+4,4%), cieląt (+3,4%) oraz wolców (+2,1%). Produkcja wołów obniżyła się zaś o 1,8%.
Źródło: FAMMU/FAPA