Przygotowanie smacznego, a zarazem sycącego kebaba wymaga doboru odpowiedniego mięsa. Tradycyjna potrawa przyrządzana jest z baraniny lub kurczaka. Ważne jest, aby mięso nie zostało wcześniej przemielone. Oczywiście dopuszczalne jest również stosowanie innych gatunków mięs, a więc wszystko zależy od rodzaju tureckiego specjału.
Z czego robi się kebab?
Prawdziwy kebab robi się z mięsa, które opiekane jest na specjalnym rożnie obrotowym. Najczęściej jest on podawany w picie, jednak nie jest to warunek konieczny. Nie można nie wspomnieć o dodatku warzyw oraz sosów. Receptury są modyfikowane, więc wiele zależy od tego, gdzie została wykonana potrawa. Na specjalną uwagę zasługuje odmiana z kasza bulgur czy też kebab zawijany w ciasto francuskie. Jest w czym wybierać!
Jakie gatunki mięs do kebaba?
Kebab wykonywany jest nie tylko z baraniny oraz kurczaka, ale także wołowiny, jagnięciny czy też dziczyzny. Ważne jest to, aby mięso zostało właściwie przygotowane, co nie zawsze jest proste. W tanich budkach z kebabem bardzo często serwowane jest najtańsze mięso, które stanowi połączenie wielu gatunków. Właśnie dlatego należy wybierać sprawdzone lokale gastronomiczne, które stosują wyłącznie wysokiej klasy produkty spożywcze. Wiele osób decyduje się również przyrządzić kebab samodzielnie w warunkach domowych.