Tradycyjne polskie potrawy takie jak bigos czy kwaśnica wymagają dodania tzw. porządnej wkładki mięsnej, aby ich smak i aromat był wyrazisty. Szefowie kuchni przyrządzają potrawy z myślą o tym, aby zachwycić niejednego smakosza, więc danie powinno być przygotowywane z najlepszych produktów.
Odpowiednie mięsiwo nadaje i podkreśla charakter daniom takim jak: bigos, kwaśnica, kapusta zasmażana czy innym zupom o tradycyjnym smaku i aromacie wędzonki. Idealnie do tego nadają się żeberka wędzone.
Produkcja tych najsmaczniejszych oparta jest na specjalnej recepturze, która daje konsumentom gwarancję otrzymania wyjątkowego smaku i aromatu prawdziwego wędzenia.
Jednym z czołowych producentów żeberek wieprzowych jest firma Nelpol, która swój wyrób kieruje do najbardziej wymagających odbiorców na terenie kraju i za granicą, m.in. do centr dystrybucji wędlin, hoteli i lokalów gastronomicznych, a także firm zajmujących się eksportem i promocją polskiej żywności zagranicą. Jednym słowem do wszystkich tych, którzy cenią sobie wysoką jakość i atrakcyjną cenę.
Żeberka można kupić pakowane w MAP, co znacznie ułatwia przechowywanie i pozwala kontrolować świeżość produktu. Żeberka wędzone pakowane są po 2 szt., a jedno żeberko waży ok. 0,7 - 0,8 kg, czyli 1,5 kg całość. Orientacyjna cena dla klienta biznesowego to ok. 11,5 zł/kg.
Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Nelpol" z siedzibą w miejscowości Wysoka w województwie śląskim specjalizuje w produkcji wysokiej jakości wędzonek, tj. kości wędzonych, podgardla i słoniny wędzonej, boczków wędzonych i parzonych oraz żeberek. W ofercie firmy Nelpol znajdują się także szynki, polędwice, balerony, a także wiele innych dostępnych na specjalne życzenie klienta produktów.