Remigiusz Zagraba: Hurtownia PANWA to jeden z najbardziej znanych dystrybutorów w Małopolsce. Jakie wędliny posiadacie Państwo aktualnie w swojej ofercie?
Anna Jerzak: Cały czas dostosowujemy się do potrzeb klientów. Nasza oferta jest urozmaicona. Posiadamy produkty producentów z całej Polski ale także produkty regionalnych dostawców, które jednak stanowią mniejszość asortymentu.
R.Z.: Na jakie produkty Pani zdaniem jest dzisiaj największe zapotrzebowanie?
A.J.: Zauważyłam tendencję, że konsumenci wolą kupować mniej produktów, ale za wyższą cenę. Produkty niskiej półki przestały się już zupełnie sprzedawać. Niekoniecznie musi to być asortyment najwyższej półki – ale minimum średniej. Konsumenci kierują swoje zainteresowanie ku wyższej jakości i zwracają uwagę na dużą zawartość mięsa w wyrobie. Nawet parówki, które należały do grupy produktów tańszych, teraz sprzedają się zdecydowanie lepiej te droższe.
Dla klienta istotna jest również mała zawartość dodatków chemicznych. Produkty konserwowe, które posiadają długą ważność spożycia nie cieszą się już taką popularnością jak przed laty. Kiedyś największym zainteresowaniem cieszyły się wędliny blokowe, potem była tendencja na wędzonki. Obecnie bardzo dobrze sprzedają się cienkie kiełbasy, o większej zawartości mięsa np. kiełbasy z szynki, kiełbasy z karkówką.
R.Z.: Kto może zostać Państwa dostawcą? Jakie są minimalne wymagania i standardy?
...