W I kwartale br. Argentyna wyeksportowała 24,5 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 21% mniej niż przed rokiem oraz o 51% mniej niż wynosi średnia dla tego okresu z ostatnich pięciu lat, podaje FAMMU/FAPA. Redukcja eksportu wynikała bezpośrednio z działań rządu argentyńskiego, który interweniował na rynku, ograniczając wydawanie pozwoleń eksportowych. W omawianym okresie Chile pozostały największym odbiorcą wołowiny z Argentyny, choć wywóz w tym kierunku zmniejszył się o 12,5% do 6,4 tys. ton. Warto przy tym wspomnieć, że od lipca 2013 r. do końca marca 2014 r.
Argentyńczycy dostarczyli w ramach tzw. kwoty hiltońskiej do krajów Wspólnoty tylko 15 tys. ton wysokiej jakości wołowiny, tj. 50% rocznego kontyngentu. W tym samym czasie dostawy argentyńskiej wołowiny do Chin zwiększyły się o 64% do 2,4 tys. ton.
W I kwartale br. Argentyna wyprodukowała 657 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 3,2% mniej niż przed rokiem. Redukcja produkcji wynikała przede wszystkim ze spadku średniej wagi ubijanych zwierząt (o 4% do 218 kg/sztukę), gdyż liczba ubijanego bydła pozostała na zbliżonym poziomie w stosunku do okresu z I kwartału 2013 r., wynosząc 3,01 mln sztuk. Tym niemniej liczba ubojów zwierząt płci żeńskiej wzrosła o 8,4% do 1,37 mln sztuk, stanowiąc 45,6% wszystkich ubojów.