Obecnie do najszybciej rozwijajacych się usług w zakresie mycia i usuwania zanieczyszczeń w zakładach mięsnych jest czyszczenie suchym lodem.
Metoda ta jest stosowana przede wszystkim do usuwania zabrudzeń z urządzeń elektrycznych, maszyn , czyli wszędzie tam gdzie nie może dostać się woda, a także w miejscach trudno dostępnych.
Do jej zalet można zaliczyć:
- brak wilgoci,
- nie używanie środków chemicznych,
- dokładność,
- oczczędność czasu.
Użyty suchy lód nie posiada właściwości ściernych, usuwa tylko zanieczyszczenia, dzięki temu nie powoduje uszkodzeń powierzchni.
Opisywana metoda wykorzystuje energię kinetyczną, bardzo duża prędkość granulek suchego lodu (300m/s) w kontakcie z powierzchnią czyszczoną narusza strukturę zabrudzenia.
Cena usługi waha się w przedziale od 500 do 800 złotych za godzinę pracy. Składa się na nią, najwyższej jakości suchy lód, praca dwóch specjalistów, niezbędne urządzenia i materiały oraz transport.