W 2013 r. wartość eksportu mięsa oraz żywca z Irlandii zwiększyła się łącznie o 8% lub 245 mln EUR, osiągając poziom 3,3 mld EUR, jak podaje FAMMU/FAPA. Do wzrostu tego przyczyniła się zwiększona produkcja w sektorze wołowiny oraz mięsa owczego, a także wyższe ceny bydła i owiec. Wartość eksportowanej wołowiny wzrosła o 10% do około 2,1 mld EUR. W 2013 r. produkcja mięsa wołowego w Irlandii zwiększyła się o 5%, natomiast średnie ceny bydła zwyżkowały o 4%. Pomimo 2% spadku produkcji mięsa wieprzowego, przy równoczesnym 6% wzroście cen świń, wartość irlandzkiego eksportu wieprzowiny skoczyła o 3% do 525 mln EUR. Ponadto 7% wzrost produkcji mięsa owczego, przy minimalnym spadku cen, wpłynął na 4% skok wartości eksportu baraniny z Irlandii do 220 mln EUR. Wartość eksportu mięsa drobiowego zwiększyła się o 4% do 230 mln EUR. Wzrost eksportu bydła o jedną trzecią oraz dwukrotny wzrost wysyłek żywca owczego, wpłynęły na 11% zwyżkę wartości wywozu żywca do 240 mln EUR. Perspektywy handlu dla sektora zwierzęcego w Irlandii w 2014 r. nadal wyglądają optymistycznie, przede wszystkim dzięki silnemu popytowi płynącemu z rynków trzecich.