Niewłaściwa prezentacja i system chłodzenia w ladzie powodują to, że wiele produktów nie znajduje klientów i pozostaje w ladzie na dłuższy czas. Jednym z powodów jest zastosowanie nieodpowiednich lad chłodniczych oraz niewłaściwy ich dobór i niezgodny z przeznaczeniem. Wiele sklepów spożywczych używa lady chłodnicze w których produkty nie są odpowiednio prezentowane, a tym samym nie zachęcają klientów do ich zakupu. Z wielu powodu klienci nie dostrzegają walorów oferowanych produktów. Usunięcie nieprawidłowości należy rozpocząć od zastosowania odpowiedniej lady chłodniczej zależnej od prezentowanego wewnątrz produktu. Firma Italfrost pomoże w doborze odpowiedniego urządzenia, a to pomoże w rozwiązaniu problemów z rotacją eksponowanych towarów.
Czym powinna się cechować dobra lada chłodnicza?
Jak powinna wyglądać ?
Co należy zrobić, aby zapobiec psuciu mięsa?
Odpowiedzi na zadane pytania pomogą rozwiązać te problemy.
Przede wszystkim lada powinna spełniać odpowiednie warunki temperaturowe dla poszczególnych grup towarowych. Ekspozycja mięsa wymaga niższej temperatury oraz wyższej wilgotności aniżeli ekspozycja wędlin, produktów garmażeryjnych czy czy nabiałowych. W związku z tym nie należy mieszać tych produktów w jednym module. W przypadku lad chłodniczych o wymuszonym obiegu schłodzonego powietrza do prezentacji i sprzedaży świeżego mięsa, należy zwrócić uwagę na prędkość jego przepływu. W tym wypadku za duża prędkość powoduje powierzchniową osuszkę mięsa. Celem utrzymania odpowiedniej temperatury ekspozycji mięsa, należy jego strefę oddzielić od pozostałych stałą podziałką. Takie działanie gwarantuje, że powietrze o różnych temperaturach nie będzie się mieszało, co ma znaczny wpływ na wizualne i kulinarne walory eksponowanych towarów po obu stronach podziałki.
Wszystkie powyższe warunki spełniają lady w których zastosowano systemy 250M1 oraz G i S-CONCEPT, produkowane przez firmę CRIOCABIN, a oferowane przez firmę ITALFROST. Dzięki specjalnej konstrukcji i technologii utrzymują, w przestrzeni ekspozycyjnej, wilgotność względną od 70 do 93%, co znacznie wpływa na efekty wizualne, kulinarne oraz organoleptyczne mięsa.
Celem zwiększenia sprzedaży, należy zastosować lady chłodnicze z nisko położoną ekspozycją towaru. Będzie on bardziej dostępny dla niskich osób i klientów poruszających się na wózku inwalidzkim i znacznie polepszy wizualizację towarów.
Niektóre z lad posiadają możliwość pochylenia powierzchni ekspozycyjnej w stronę klienta. Możliwe jest również zastosowanie specjalnych stopni, które umożliwiają kaskadowe ułożenie towaru. Należy pamiętać o odpowiednim ułożeniu towaru, w taki sposób, aby poprawić jego widoczność od strony klienta.
Bardzo ważne są czynniki sanitarne i higieniczne. Należy zawsze utrzymywać w czystości szyby czołowe i górne. Dzięki przejrzystości i czystości kupujący będzie miał ułatwione zadanie wyboru pożądanego towaru. Ponadto utrzymanie czystości znacznie wpływa na opinię klientów i chęć dokonywania zakupów w spełniającym te warunki sklepie.
W przypadku eksponowania towar pakowanych, należy ułożyć je w taki sposób, aby napisy były zwrócone w stronę klienta. Wtedy znak firmowy lub nazwa producenta będą widoczne i rozpoznawalne. Należy pamiętać, że klienci mają swoje ulubione marki, które poszukują .
Mając na uwadze przyzwyczajenia klientów, zawsze należy układać poszczególne produkty w tym samym miejscu lady chłodniczej. Bardzo ważne są wyraźnie oznaczone i widoczne ceny każdego produktu.
Pomocnym i ważnym elementem, w organizacji ekspozycji w ladzie chłodniczej, jest oddzielenie różnych gatunków mięsa np. czerwone od białego, podroby, itp. Służą do tego ruchome podziałki szklane. Praktycznie nie są one widoczne dla kupującego, a wprowadzają ład i pomagają w utrzymaniu i spełnieniu warunków higieny.
Nawiązując do powyższych punktów sugerujemy wybranie lady chłodniczej łatwej w obsłudze, utrzymaniu higieny i czystości, wykonanej z odpowiednich, odpornych na rdzewienie materiałów. Szczególną uwagę należy zwrócić na dostęp do kanałów odpływowych pod powierzchnią wystawową oraz parownikiem. Tam zatrzymują się różnego rodzaju resztki które są siedliskiem bakterii i grzybów. W przypadku lady na mięso, powinno ono być z zasady, po zakończeniu pracy sklepu, przeniesione do komory chłodniczej na zapleczu. Po roztowarowaniu urządzenia, należy całą powierzchnię wystawową, kanały odpływowe dokładnie umyć roztworami delikatnych środków myjących.
Wnętrze lady ENIXE – CRIOCABIN wykonane ze stali nierdzewnej INOX.
Wybierając lady chłodnicze do sklepu należy się kierować ich przeznaczeniem. Do dyspozycji są lady z dolnymi, chłodzonymi przechowalnikami lub bez. W przypadku małego sklepu te pierwsze mają zastosowanie do ekspozycji wędlin, nabiału garmażerki. W przypadku świeżego mięsa należy stosować lady chłodnicze bez chłodzonych przechowalników. Mają tu uzasadnienie względy higieniczne, rygory temperaturowe, a ponadto mięso powinno być przeniesione do komory chłodniczej na zapleczu. Po tych czynnościach powierzchnię ekspozycyjną i dolną należy umyć i wysuszyć.
Obsługa lad chłodniczych to nie tylko sprzedaż towarów. Ekspedient, oprócz wymienionych zadań, powinien również monitorować wyświetlane na sterownikach temperatury, a w razie odstępstw, znaleźć przyczynę i jeżeli jest to możliwe, ją usunąć. W przypadkach awarii należy ją natychmiast zgłosić do odpowiedniego serwisu.
Jak powinna wyglądać lada chłodnicza? Oprócz spełnienia wymienionych warunków można znaleźć różne rodzaje lad chłodniczych i dobór ich kształtów oraz wyglądu zależy od preferencji i przyzwyczajeń kupującego.
Jeśli macie Państwo pytania lub niejasności, prosimy o kontakt. Doradzimy i pomożemy w doborze odpowiednich urządzeń. Italfrost wyposażył wiele sklepów mięsno- wędliniarskich w lady chłodnicze produkcji włoskiej firmy CRIOCABIN.
Wszystkie modele oferowanych lad chłodniczych można zobaczyć na naszej stronie:
https://www.italfrost.pl/wyposazenie-sklepow/lady-chlodnicze.html