„Cały czas szukamy produktów, które będą inne niż ma konkurencja. Staramy się tak kreować nasza ofertę, aby produkty były wyjątkowe i niepowtarzalne.” – mówi Kazimierz Stolarczyk, właściciel Podhalańskiego Centrum Dystrybucji Salami.
Remigiusz Zagraba: Salami czyli dokładniej Podhalańskie Centrum Dystrybucji prowadzi działalność w zakresie dystrybucji mięsa, wędlin oraz produktów spożywczych od 1995 roku. Jakie różnice według Pana zaszły na przestrzeni kilkunastu lat na rynku mięsnym?
Kazimierz Stolarczyk: Prowadząc firmę PCD Salami od 1995 roku widzę, iż nastąpiła kolosalna zmiana w zakresie dystrybucji, jak i obsługi klientów. Zwiększyły się wymagania klientów co do pory oraz częstotliwości dostaw, ale przede wszystkim wzrosły wymagania co do jakości oferowanego towaru. Niewątpliwie również nasiliła się presja co do ceny mięsa wieprzowego oraz drobiowego.
R.Z.: PCD Salami jest obecnie jedną z czołowych firm dystrybucji mięsa i wędlin w Małopolsce. Czy realizujecie dostawy na terenie innych województw?
K.S.: Nasze produkty są również dostępne na terenie województwa śląskiego oraz podkarpackiego.
R.Z.: Dlaczego włściciel sklepu czy też restauracji powinien podjąć z Państwem współpracę i jakie są mocne strony PCD SALAMI? Państwa firmą?
K.S.: Dbamy o to, aby nasi odbiorcy mieli u nas szeroki wybór atrakcyjnego towaru w rozsądnych cenach. Jesteśmy w stanie zapewnić dostawy towaru 6 dni w tygodniu w porannych godzinach.
R.Z.: W Państwa ofercie można znaleźć kilkaset produktów. Współpracujecie z firmami mięsnymi z całej Polski oraz producentami lokalnymi. Kilka lat temu jednak postawiliście na własną produkcję. Jakie czynniki i motywacje wpłynęły na decyzji aby zostać producentem?
K.S.: Własna produkcja blisko klienta daje dużą możliwość elastycznego reagowania na potrzeby naszych odbiorców, co w obecnych warunkach jest na pewno atutem. Poza tym, rozbiory pod zamówienie to nasza recepta na zawsze świeże mięso.
R.Z.: Co wyróznia produkty z etykietą PCD SALAMI?
K.S.: Można by powiedzieć, że wszystko już było, ale nie w naszej firmie. Cały czas szukamy produktów, które będą inne niż ma konkurencja. Staramy się tak kreować nasza ofertę, aby produkty były wyjątkowe i niepowtarzalne pod względem wizualnym, smakowym a czasami wręcz szokowały ilością
i kompozycją przypraw.
R.Z.: Jakich produktów poszukują dzisiaj klienci, a jakie produkty będą odgrywały główną rolę w najbliższej przyszłości?
K.S.: Na pewno zwiększa się grupa konsumentów poszukujących bardzo wysokiej jakości produktów, ale takich, które są w stanie czymś zaskoczyć. Mam nadzieję, że produkcja wędlin pójdzie właśnie w tym kierunku, wykorzystując wysokiej jakości surowiec i tylko naturalne przyprawy, aby móc zagwarantować klientom zdrowe i bezpieczne produkty.
R.Z.: Kto może zostać dostawcą mięsa i wędlin do hurtowni PCD SALAMI i czy jesteście otwarci na nowych producentów?
K.S.: Generalnie wybieramy dostawców, którzy uzupełnią naszą ofertę tak, aby była jak najbardziej atrakcyjna dla naszych klientów. Jak już wspomniałem, staramy się szukać wędlin, które nas zaskoczą, będą czymś ciekawym i nowym pod względem smaku. Dlatego też innowacyjność dostawców jest dla nas ważna.