fot.freepik.pl
Pasztet to potrawa wyrabiana mechanicznie lub ręcznie na jednolitą masę, która przyrządzana jest najczęściej z surowego lub gotowanego mięsa: wieprzowego, drobiowego lub króliczego oraz podrobów. Aby pasztet nabrał odpowiedniej konsystencji dodaje się bułkę tartą lub mąkę oraz odpowiednio przyprawia. Pierwsze pasztety były przyrządzane już w starożytności, a obecnie najciekawsze przepisy pochodzą z Francji.
Pasztet to jeden z największych hitów sprzedażowych w sklepach mięsnych w chłodne dni i po świętach, ponieważ idealnie pasuje na śniadanie czy też kanapkę do pracy lub szkoły. Dawniej uważany był za wyrób reprezentacyjny, natomiast obecnie częściej kojarzy się z daniem szybkim i wygodnym. Producenci jednak zapewniają, iż dbają o wysoką jakość i wyjątkowy, aromatyczny smak. Na półkach sklepowych pasztet najczęściej spotykany jest jako konserwa w aluminiowym pojemniczku, występuje też w słoiku oraz na wagę w dziale mięsnym.
W sezonie 2018/2019 firma Melanko proponuje trzy rodzaje mieszanek przyprawowych do pasztetu: cebulowego, paprykowo - pomidorowego oraz piwnego.
Mieszanka do pasztetu cebulowego jest kremowo - beżowo - łososiowym proszkiem z wyróżnialnymi fragmentami użytych przypraw o swoistym, charakterystycznym dla cebuli zapachu. Mieszanka zawiera 27% suszu z cebuli i naturalnego aromatu z cebuli.
Mieszanka do pasztetu paprykowo - pomidorowego jest pomarańczowo - beżowym proszkiem z drobinami przypraw czerwono-brunatnych, kremowych i zielonych o wyczuwalnym, wyrównanym paprykowo - pomidorowym, lekko słonym i narastającym do palącego smakiem z nutą innych użytych przypraw. Mieszanka zawiera 35,31 % suszu z papryki słodkiej i ostrej oraz 16,27 % suszu z pomidorów.
Mieszanka do pasztetu piwnego jest kremowym proszkiem z ciemnymi punktami pochodzenia przyprawowego o intensywnym, pieprzowo - korzennym i lekko palącym smaku z nutą piwną.
Dozowanie wszystkich mieszanek to 13 g na 1 kg farszu.
Twórcy najnowszych kompozycji z firmy Melanko podkreślają, iż są one wolne od GMO i zawierają bogactwo naturalnych składników.
Czytaj także:
Przetwory mięsne bez "E" - ciekawe kompozycje przypraw od firm...
Kiełbasa chorizo - kompozycja przypraw od Melanko