Doskonałe rozwiązanie dla zakładów prowadzących rozbiór mięsa wieprzowego oferuje firma Somkol z Jaworzna. Nowoczesna linia rozbiorowa została stworzona, aby ułatwić oraz przyspieszyć proces rozbioru mięsa wieprzowego.
Czym charakteryzuje się ta linia?
Główną zaletą jest prosta i ergonomiczna budową, która zapewnia łatwe utrzymanie czystości. Obsługa linii rozbiorowej firmy„Somkol” jest niezwykle przemyślana, po to by usprawnić proces rozbioru. Każdy pracownik ma przydzieloną rolę, dzięki czemu sprawnie wykonuje powierzoną mu pracę i przekazuje kolejnemu członkowi zespołu, który obsługuje linię.
Dużą korzyścią wynikającą ze stosowania tej linii jest jej prędkość, która jest płynnie regulowana i można ją dostosować do indywidualnych potrzeb i możliwości użytkownika. Poza tym długość linii zależna jest od wymaganej wydajności (od ilości stanowisk) a także od rozwiązania ustawienia linii u użytkownika.
Odpowiednio wyposażony jest także stół rozbiorowy, który zaopatrzony jest w stelaże na sześć skrzynek, leje zsypowe oraz blaty wykonane z tworzywa PE500. Do stołów puste skrzynki dostarczane są górnym rolotokiem przenośnika taśmowo-rolkowego, pełne skrzynki zaś, odbierane są dolnym rolotokiem tego samego przenośnika.
Funkcjonalność tej linii najlepiej zobrazują następujące dane. Wydajność tej linii to około 500 półtusz wieprzowych, natomiast wydajność na 1h to około 63 półtusz. Jeśli chodzi o wydajność na 1 pracownika to wynosi około 27 półtusz /8h, na linii wymagana jest obsługa pracownicza: 18+3 logistycznych.
Należy pamiętać, że na wydajność linii ma wpływ wiele czynników, które powodują jej przyśpieszenie lub spowolnienie tzn.: temperatura półtusz, system obróbki mięśni, ilość elementów handlowych.
Proces rozbioru za pomocą tej linii
Przykładowy proces rozbiorowy za pomocą linii firmy „Somkol” wygląda następująco: pierwszy pracownik dostarcza półtusze oraz wykonuje odcięcie połówek głów w stawie potylicznym, następnie drudzy pracownicy po dostarczeniu półtusz na stół do podziału zasadniczego, wypinają hak i umieszczają go w wózku i przeprowadzają podział sztuki za pomocą piły tarczowej podwieszanej, po zakończeniu cięcia następuje podział na elementy zasadnicze, elementy handlowe takie jak nogi, biodrówka, żeberka, golonka tylna zostają umieszczone w pojemnikach znajdujących się na stelażu za pracownikiem. Elementy uzyskane z podziału zasadniczego takie jak: szynka, łopatka, boczek, pachwina, karkówka, tłuszcz karkowy, płat słoninowy, podgardle, schab zostają podane na taśmę główną linii do dalszej obróbki.
Po dostarczeniu do ich stanowisk szynki kolejni pracownicy (nr 3) przeprowadzają trybowanie i w zależności od zapotrzebowania produkcyjnego wykonują obróbkę mięśni oraz pozyskują mięsa drobne. Następnie pracownicy (nr 4) po dostarczeniu do ich stanowisk łopatki oraz karkówki przeprowadzają trybowanie i w zależności od zapotrzebowania produkcyjnego wykonują obróbkę mięśni i przygotowanie elementu handlowego oraz pozyskują mięsa drobne. Kolejni pracownicy (nr 5) po dostarczeniu do ich stanowisk boczku oraz schabu wykonują przygotowanie elementu handlowego lub w przypadku pozyskiwania elementów produkcyjnych wykonują trybowanie oraz ostateczną obróbkę elementów na wędzonki.
Wszystkie elementy tłuszczu ze skórą powracają na taśmę zasadniczą. Pracownicy (nr 6) umieszczają elementy do oskórowania na taśmie skórowaczki, następnie po oskórowaniu następuje ich obróbka, a pozyskane mięso kl. 2 zostaje umieszczone w pojemnikach. Elementy finalne, czyli podgardle tłuszcz twardy, miękki, słonina są selekcjonowane do pojemników znajdujących się obok stanowisk pracy.
Kolejni pracownicy (nr 8) są osobami logistycznymi oraz przeprowadzają wstępną kontrole jakości pozyskanych mięs. Do ich zadań należy także dostarczenie pojemników pustych.
Ostatni na linii pracownicy wykonują pakowanie oraz foliowanie pojemników z finalnym produktem handlowym.
Jak doskonale widać na podstawie powyższego opisu obsługi, linia rozbiorowa firmy „Somkol” jest urządzeniem idealnym do rozbioru mięsa wieprzowego ze względu na swoją funkcjonalność, wydajność oraz nowoczesność. Z pewnością producenci zajmujący się rozbiorem mięsa wieprzowego docenią to urządzenie, ponieważ znacząco usprawni proces rozbioru, zatem pozwoli zwiększyć zyski.