Najszybszy i najlepszy rozbiór mięsa wieprzowego tylko na linii rozbiorowej firmy Somkol - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Najszybszy i najlepszy rozbiór mięsa wieprzowego tylko na linii rozbiorowej firmy Somkol

Doskonałe rozwiązanie dla zakładów prowadzących rozbiór mięsa wieprzowego oferuje firma Somkol z Jaworzna.  Nowoczesna linia rozbiorowa została stworzona, aby ułatwić oraz przyspieszyć proces rozbioru mięsa wieprzowego.

Czym charakteryzuje się ta linia?

Główną zaletą jest prosta i ergonomiczna budową, która zapewnia łatwe utrzymanie czystości. Obsługa linii rozbiorowej firmy„Somkol” jest niezwykle przemyślana, po to by usprawnić proces rozbioru.  Każdy pracownik ma przydzieloną rolę, dzięki czemu sprawnie wykonuje powierzoną mu pracę i przekazuje kolejnemu członkowi zespołu, który obsługuje linię.

Dużą korzyścią wynikającą ze stosowania tej linii jest jej prędkość, która jest płynnie regulowana i można ją dostosować do indywidualnych potrzeb i możliwości użytkownika. Poza tym  długość linii zależna jest od wymaganej wydajności (od ilości stanowisk) a także od rozwiązania ustawienia linii u użytkownika.

Odpowiednio wyposażony jest także stół rozbiorowy, który  zaopatrzony jest w stelaże na sześć skrzynek, leje zsypowe oraz blaty wykonane z tworzywa PE500. Do stołów puste skrzynki dostarczane są górnym rolotokiem przenośnika taśmowo-rolkowego, pełne skrzynki zaś, odbierane są dolnym rolotokiem tego samego przenośnika.

Funkcjonalność tej linii najlepiej zobrazują następujące dane.  Wydajność tej  linii to  około 500 półtusz wieprzowych, natomiast  wydajność na 1h to około 63 półtusz.  Jeśli chodzi o wydajność na 1 pracownika to wynosi  około 27 półtusz /8h, na linii wymagana jest obsługa pracownicza: 18+3 logistycznych.

Należy pamiętać, że na wydajność linii ma wpływ wiele czynników, które powodują jej przyśpieszenie lub spowolnienie tzn.: temperatura półtusz, system obróbki mięśni, ilość elementów handlowych.

Proces rozbioru za pomocą tej linii

Przykładowy proces rozbiorowy za pomocą linii firmy „Somkol” wygląda następująco:  pierwszy pracownik dostarcza półtusze oraz wykonuje odcięcie połówek głów w stawie potylicznym, następnie drudzy pracownicy po dostarczeniu półtusz na stół do podziału zasadniczego, wypinają hak i  umieszczają go w wózku i przeprowadzają  podział sztuki za pomocą piły tarczowej podwieszanej, po zakończeniu cięcia następuje podział na elementy zasadnicze, elementy handlowe takie jak nogi, biodrówka, żeberka, golonka tylna zostają umieszczone w pojemnikach znajdujących się na stelażu za pracownikiem. Elementy uzyskane z podziału zasadniczego takie jak: szynka, łopatka, boczek, pachwina, karkówka, tłuszcz karkowy, płat słoninowy, podgardle, schab zostają podane na taśmę główną linii do dalszej obróbki.

Po dostarczeniu do ich stanowisk szynki kolejni pracownicy (nr 3) przeprowadzają trybowanie i w zależności od zapotrzebowania produkcyjnego wykonują obróbkę mięśni oraz pozyskują mięsa drobne. Następnie pracownicy (nr 4) po dostarczeniu do ich stanowisk łopatki oraz karkówki przeprowadzają trybowanie i w zależności od zapotrzebowania produkcyjnego wykonują obróbkę mięśni i przygotowanie elementu handlowego oraz pozyskują mięsa drobne. Kolejni pracownicy (nr 5) po dostarczeniu do ich stanowisk boczku oraz schabu wykonują przygotowanie elementu handlowego lub w przypadku pozyskiwania elementów produkcyjnych wykonują trybowanie oraz ostateczną obróbkę elementów na wędzonki.

Wszystkie elementy tłuszczu ze skórą powracają na taśmę zasadniczą. Pracownicy (nr 6)  umieszczają elementy do oskórowania na taśmie skórowaczki, następnie po oskórowaniu następuje ich obróbka, a pozyskane mięso kl. 2 zostaje umieszczone w pojemnikach. Elementy finalne, czyli podgardle tłuszcz twardy, miękki, słonina są selekcjonowane do pojemników znajdujących się obok stanowisk pracy.
Kolejni pracownicy (nr 8) są osobami logistycznymi oraz przeprowadzają wstępną kontrole jakości pozyskanych mięs. Do ich zadań należy także dostarczenie pojemników pustych.
Ostatni na linii pracownicy  wykonują pakowanie oraz foliowanie pojemników z finalnym produktem handlowym.

Jak doskonale widać na podstawie powyższego opisu obsługi, linia rozbiorowa firmy „Somkol” jest urządzeniem idealnym do rozbioru mięsa wieprzowego ze względu na swoją funkcjonalność, wydajność oraz nowoczesność. Z pewnością producenci zajmujący się rozbiorem mięsa wieprzowego docenią  to urządzenie, ponieważ znacząco usprawni proces rozbioru, zatem pozwoli zwiększyć zyski. 

P.P.H.U. "SOMKOL" s.c


Autor: Materiał promocyjny firmy SOMKOL

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.