W dniu 15 stycznia br. ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji UE nr 28/2014 rejestrujące nazwę „West Country Lamb” w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG), jak podaje FAMMU/FAPA. Nazwa „West Country Lamb” odnosi się do tusz, półtusz i kawałków jagnięciny pochodzącej od owiec urodzonych i hodowanych w regionie West Country w Anglii. Obszar ten obejmuje sześć hrabstw: Cornwall, Devon, Dorset, Gloucestershire, Somerset i Wiltshire. W momencie uboju owce muszą mieć minimum 12 miesięcy. Mięso zwierząt urodzonych przed dniem 1 października każdego roku i poddanych ubojowi w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 30 kwietnia następnego roku musi zostać poddane procesowi dojrzewania. Masa ubojowa owiec wynosi od 9 kg do 26 kg. Oparta na trawie dieta owiec korzystnie wpływa na chemiczny skład mięsa jagnięciny oraz właściwości organoleptyczne w porównaniu do zwierząt karmionych kiszonką. W efekcie otrzymuje się smaczne mięso gwarantujące wyjątkowe doznania smakowe. Kolor tłuszczu waha się od białego do żółtego, lecz za sprawą charakterystycznej diety zwierząt zyskuje kremową barwę. Mięso jest koloru różowego do ciemnoczerwonego, przy czym w procesie dojrzewania zyskuje ono ciemniejszą czerwoną barwę. Ponadto w tym samym dniu ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji UE nr 29/2014 rejestrujące nazwę „West Country Beef” w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG). Nazwa „West Country Beef” odnosi się do tusz, półtusz i kawałków wołowiny pochodzących od bydła urodzonego i hodowanego w angielskim regionie West Country. Oparta na trawie dieta bydła korzystnie wpływa na skład chemiczny wołowiny, i jej właściwości organoleptyczne w porównaniu do mięsa pochodzącego od zwierząt karmionych kiszonką. W efekcie otrzymuje się smaczne mięso gwarantujące wyjątkowe doznania smakowe. Naturalna marmurkowatość mięsa z międzymięśniową tkanką tłuszczową dodaje mu smaku i soczystości. Kolor tłuszczu waha się od białego do żółtego, a za sprawą charakterystycznej diety zwierząt zyskuje kremową barwę. Mięso jest koloru różowego do ciemnoczerwonego, przy czym w procesie dojrzewania zyskuje ono barwę ciemnoczerwoną.