Nazwy "West Country Lamb" oraz "West Country Beef" w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Nazwy "West Country Lamb" oraz "West Country Beef" w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych

W dniu 15 stycznia br. ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji UE nr 28/2014 rejestrujące nazwę „West Country Lamb” w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG), jak podaje FAMMU/FAPA. Nazwa „West Country Lamb” odnosi się do tusz, półtusz i kawałków jagnięciny pochodzącej od owiec urodzonych i hodowanych w regionie West Country w Anglii. Obszar ten obejmuje sześć hrabstw: Cornwall, Devon, Dorset, Gloucestershire, Somerset i Wiltshire. W momencie uboju owce muszą mieć minimum 12 miesięcy. Mięso zwierząt urodzonych przed dniem 1 października każdego roku i poddanych ubojowi w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 30 kwietnia następnego roku musi zostać poddane procesowi dojrzewania. Masa ubojowa owiec wynosi od 9 kg do 26 kg. Oparta na trawie dieta owiec korzystnie wpływa na chemiczny skład mięsa jagnięciny oraz właściwości organoleptyczne w porównaniu do zwierząt karmionych kiszonką. W efekcie otrzymuje się smaczne mięso gwarantujące wyjątkowe doznania smakowe. Kolor tłuszczu waha się od białego do żółtego, lecz za sprawą charakterystycznej diety zwierząt zyskuje kremową barwę. Mięso jest koloru różowego do ciemnoczerwonego, przy czym w procesie dojrzewania zyskuje ono ciemniejszą czerwoną barwę. Ponadto w tym samym dniu ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji UE nr 29/2014 rejestrujące nazwę „West Country Beef” w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG). Nazwa „West Country Beef” odnosi się do tusz, półtusz i kawałków wołowiny pochodzących od bydła urodzonego i hodowanego w angielskim regionie West Country. Oparta na trawie dieta bydła korzystnie wpływa na skład chemiczny wołowiny, i jej właściwości organoleptyczne w porównaniu do mięsa pochodzącego od zwierząt karmionych kiszonką. W efekcie otrzymuje się smaczne mięso gwarantujące wyjątkowe doznania smakowe. Naturalna marmurkowatość mięsa z międzymięśniową tkanką tłuszczową dodaje mu smaku i soczystości. Kolor tłuszczu waha się od białego do żółtego, a za sprawą charakterystycznej diety zwierząt zyskuje kremową barwę. Mięso jest koloru różowego do ciemnoczerwonego, przy czym w procesie dojrzewania zyskuje ono barwę ciemnoczerwoną.

 

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.