Dzisiaj, kiedy jesteśmy zabiegani, pracujemy i mamy wiele dodatkowych obowiązków, szkoda nam tracić czas na gotowanie obiadu. W sklepach, marketach mamy ogromny wybór produktów półsurowych lub dań gotowych do podgrzania. Dania gotowe typu kurczak, wyroby mięsne panierowane, mięsa kulinarne, mięso drobiowe na grilla, polędwiczki marynowane to prawdziwe przysmaki goszczące na stołach w wielu polskich domach. Niejeden z producentów mięsa i dań gotowych na rynku polskim zastanawia się nad odpowiednim doborem opakowania produktów tak, aby by produkt wyglądał estetycznie oraz by opakowanie najdłużej zachowywało świeżość produktu i wysoką jakość.
W zależności od dania gotowego, procesu pakowania, sposobu przechowania, przygotowania posiłku przez Klienta w domu, zastosowanie mają opakowania z różnych materiałów.
Do pakowania dań gotowych i produktów nieprzetworzonych (np. mięso mielone), wymagających obróbki termicznej, poprzez podgrzanie, gotowanie, smażenie najtańszym i najbardziej popularnym opakowaniem jest tacka styropianowa. Przy pakowaniu na tackach styropianowych owijanych folia rozciągliwą uzyskujemy produkt o krótkim okresie przydatności do spożycia, tu alternatywą jest m.in. zastosowanie woreczka z folii barierowej w którym umieszczamy tackę.
W pakowaniu dań gotowych szczególną pozycję zajmują opakowania pozwalające na pakowanie żywności w zmienionej atmosferze (MAP) z możliwością przygotowania posiłku w kuchenkach mikrofalowych lub w piekarnikach elektrycznych. W tym segmencie opakowań dostępne są tacki jedno oraz wielokomorowe, w kształcie prostokątnej, owalnej i okrągłej. Opakowania z polipropylenu (PP), występują one w różnych wymiarach, pojemnościach w szerokiej gamie podziału komór.
Opakowania z polipropylenu cechuje dobry poziom bariery dla gazów, możliwość podgrzewania posiłku w kuchence mikrofalowej. W tego typu opakowania pakowane są dania już przygotowane np. zupy, wyroby panierowane, smażone, makarony, sosy, które wymagają podgrzania w kuchence mikrofalowej, na ogół w czasie 3 minut, przy urządzeniu o mocy 700W.
Jeśli intencją producenta jest dostarczenie dania gotowego, zapakowanego w opakowanie o najwyższym standardzie, idealnym wyborem jest zastosowanie opakowania z CPET. Właściwości barierowe, wielofunkcyjność (zastosowanie w szerokim zakresie temperatur) jak i względy ekologiczne jednoznacznie wskazują właśnie na to opakowanie. Tacki CPET doskonale zachowują się w kuchenkach mikrofalowych a w piekarnikach elektrycznych wytrzymują w temperaturze +200oC przez 45 minut. Na szczególną uwagę zasługują tacki DOT, mające spienioną strukturę materiałową, która izoluje rozgrzany produkt, zmniejszając ryzyko poparzenia się gorącym produktem.
Opakowania z CPET szczególnie polecane są do pakowania dań gotowych, które należy podgrzać przed spożyciem w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku elektrycznym. Zupy, dania mięsne, makarony, produkty panierowane po podgrzaniu zachowują wszystkie swoje walory smakowe.
W przypadku dań gotowych, wymagających obróbki termicznej poprzez pieczenie, zapiekanie polecamy tacki aluminiowe typu smoothwall. Tacki są przystosowane do zamykania poprzez zgrzew. Zapakowane produkty mogą być mrożone lub pakowane w modyfikowanej atmosferze. Tacki aluminiowe znajdują zastosowanie przy pakowaniu dań gotowych – wymagających podgrzania lub zapieczenia jak i przy pakowaniu mięs kulinarnych, które można przygotowywać w opakowaniu po oderwaniu górnej folii.