Pogłowie świń według stanu w marcu 2015 roku - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Pogłowie świń według stanu w marcu 2015 roku

Według wstępnych danych pogłowie świń w marcu 2015 r. liczyło 11511,7 tys. sztuk, wykazując w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku wzrost o 2,9%. Zwiększyła się liczebność pogłowia prosiąt o 4,1 %, warchlaków o 6,7 % i populacji trzody chlewnej na rzeź o wadze 50 kg iwięcej o 1,2%. Odnotowano natomiast spadek pogłowia trzody chlewnej na chów o wadze 50 kg i więcej (o 4,0%), w tym loch (o 3,9%).

Na początku marca 2015 r. pogłowie trzody chlewnej wynosiło 11511,7 tys. sztuk i było wyższe o 325,7 tys. sztuk (o 2,9%) od stanu notowanego w analogicznym okresie 2014 r., a w porównaniu z liczebnością stada świń w grudniu 2014 r. – wyższe o 246,1 tys. sztuk, tj. o 2,2%.

Stado loch na chów zmniejszyło się w porównaniu z końcem marca 2014 r. o 39,0 tys. sztuk (o 3,9%) do poziomu 962,1 tys. sztuk, w tym pogłowie loch prośnych spadło o 20,6 tys. sztuk (o 3,1%) do 648,9 tys. sztuk. W stosunku do grudnia 2014 r. liczba loch na chów wzrosła o 5,8 tys. sztuk (o 0,6%), w tym macior prośnych o 5,9 tys. sztuk, tj. o 0,9%.

W strukturze stada trzody chlewnej ogółem udział poszczególnych grup produkcyjno–użytkowych w marcu 2015 r. wynosił:
prosięta o wadze do 20 kg – 25,9%,
warchlaki o wadze od 20 kg do 50 kg – 27,2%,
trzoda chlewna o wadze 50 kg i więcej, z przeznaczeniem na ubój –38,4%,
trzoda chlewna o wadze 50 kg i więcej, z przeznaczeniem na chów – 8,5%,
w tym:
lochy na chów razem – 8,4%,
– w tym lochy prośne – 5,6%.

W porównaniu ze strukturą pogłowia trzody chlewnej rejestrowaną na początku marca 2014 r. zwiększył się udział prosiąt (o 0,3 p. proc.) i warchlaków (o 1,0 p. proc.), natomiast zmniejszył się udział grupy trzody chlewnej o wadze 50 kg i więcej przeznaczonej na ubój (o 0,7 p. proc.) i grupy trzody chlewnej o wadze 50 kg i więcej przeznaczonej na chów (o 0,7 p. proc.).

Zmniejszające się pogłowie macior, a co za tym idzie również prosiąt nadal rekompensowane jest dużym importem młodych świń o wadze do 50 kg. Do marca import ten wyniósł 763,9 tys. sztuk i był wyższy niż w analogicznym okresie 2014 r. o 25,9%, a przeciętna waga żywa 1 zaimportowanej sztuki wynosiła 30 kg.

W I kwartale 2015 r. przeciętna cena 1 kg żywca wieprzowego wynosiła w skupie 4,29 zł i była o 10,7 % niższa od rejestrowanej w I kwartale 2014 r., a w obrotach targowiskowych wynosiła 4,40 zł wykazując spadek 9,7% stosunku do notowanej przed rokiem. Przeciętna cena zbóż podstawowych kształtowała się w omawianym okresie na poziomie 67,16 zł za 1 dt, tj. o 6,6% niższym od notowanej w analogicznym okresie roku 2014, a na targowiskach wynosiła 66,46 zł za 1 dt. i była o 15,8 % niższa od rejestrowanej w I kwartale zeszłego roku.

W marcu 2015 r. za 1 kg żywca wieprzowego płacono rolnikom 4,38 zł w skupie, a na targowiskach 4,48 zł, tj. odpowiednio o 7,5% i o 0,2.% mniej niż w marcu 2014r.

Cena skupu zbóż podstawowych wynosiła w marcu br. 65,88 zł za 1 dt i była niższa o 9,3% od notowanej w marcu przed rokiem, a w obrotach targowiskowych kształtowała się na poziomie 66,75.zł za 1 dt. ,tj o 16 % niższym od rejestrowanej w marcu 2014 r.

W 2015 r. opłacalność tuczu świń mierzona relacją ceny skupu 1 kg żywca wieprzowego do targowiskowej ceny żyta była na poziomie 7,6 (w marcu) i nadal utrzymywała się poniżej poziomu przyjętego za opłacalny dla tuczu świń, tj. co najmniej 10–11.

 

Źródło: Główny Urząd Statystyczny

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.