fot. KON-PLAST Sp. z o.o.
Transport i przechowywanie mięsa to jeden z najważniejszych procesów w zakładzie mięsnym, sklepie mięsnym czy gastronomii. Najlepszym rozwiązaniem są oczywiście pojemniki, jednak wybór najbardziej odpowiednich, które spełnią wiele ważnych kryteriów, nie należy do najłatwiejszych zadań. Dlaczego to takie ważne, a dlatego, że pod uwagę należy wziąć przede wszystkim zapewnienie jak najlepszych warunków higienicznych. Odpowiedni wymiar ma też duże znaczenie, najlepiej sprawdzą się pojemniki 600x400x200 - wymiar zewnętrzny. Pojemność takiego pojemnika powinna wynosić 40 l, gdyż będzie optymalna, a waga 2kg.
Kluczowe są atesty, bez tego nie będzie możliwe przechowywanie mięsa i wędlin. Wytrzymałość to równie istotny parametr, gdyż skrzynki te charakteryzują się wyjątkowa trwałością, odporne są na uderzenia i odkształcenia. Materiał z którego zostały wykonane to polietylen HDPE o dużej gęstości. HDPE to miękkie i elastyczne tworzywo, które odporne jest na działanie kwasów, alkoholu, roztworów soli czy substancji silnie utleniających, które są często podstawowym składnikiem środków czystości stosowanych w przemyśle.
fot. KON-PLAST Sp. z o.o.
Surowiec z którego produkowane są pojemniki charakteryzuje się wyjątkową odpornością na uszkodzenia mechaniczne, jak przebicie czy rozciąganie oraz odporny jest na promieniowanie UV. Zakres temperatur to minimum -20 do + 60 0C. Warto zwrócić uwagę, że pojemniki te po wieloletnim użytkowaniu podlegają w 100 % recyklingowi, a uzyskany regranulat nadaje się do powtórnego przetworzenia. Wybór kolorystyki pojemnika czy to biały, czy czerwony stosowany standardowo jest bez dopłat, możliwy jest także wybór dowolnego koloru z palety RAL. W celu identyfikacji wizualnej istnieje możliwość umieszczenia logotypu danej firmy a to kolejne ważne atuty. Wygodę użytkowania powinny zapewnić ergonomiczne uchwyty z czterech stron, dzięki temu ułatwi to przenoszenie, natomiast dodatkowe otwory boczne wraz z uchwytami umożliwiają cyrkulację powietrza wewnątrz pojemnika po jego sztaplowaniu.
fot.KON-PLAST Sp. z o.o.
Skrzynki na mięso powinny zapewnić kompatybilność z automatycznymi przenośnikami taśmowymi i rolkowymi jak i paletami typu EURO, czy wózkami transportowymi, a zarazem możliwość piętrowania jedna na drugiej, stąd ich parametry powinny być dostosowane są do powyższych standardów logistycznych, co zapewnia producent Grupa Kon-Plast.
Gdzie można takie pojemniki dostać?
GRUPA KON-PLAST Sp. z o.o. z województwa wielkopolskiego, Modła Królewska ul. Kaliska 5, 62-571 Stare Miasto, tel. 63 244 20 64, e-mail: biuro@konplast.com.pl
Skrzyniopalety plastikowe producent GRUPA KON-PLAST Sp. z o.o.