Remigiusz Zagraba: Które rasy świń są najpopularniejsze w hodowlach na terenie Polski i co je charakteryzuje?
dr inż. Tadeusz Blicharski: Najbardziej popularne są rasy białe: polska biała zwisłoucha i wielka biała polska. Jak wskazują badania konsumentów i laboratoriów, wykazują one najlepszą jakość mięsa i jego smakowitość. Jednocześnie są dobrze przystosowane do przeciętnych warunków i nie mają wygórowanych wymagań żywieniowych. Ich produkcja daje rozsądną opłacalność i poszukiwany surowiec rzeźny o rozsądnej mięsności. Należy pamiętać, że pewna ilość tłuszczu w tuszy jest niezbędna dla zachowania soczystości i smakowitości mięsa.
R.Z.: W ostatnim czasie dużo się mówi i pisze o dobrostanie zwierząt hodowlanych. Czy może Pan przybliżyć, jak wygląda hodowla trzody w Polsce?
dr inż. T.B.: Polska, tak jak wszystkie kraje Europy zrzeszonej w UE, ma obowiązek wdrażać i stosować przepisy o dobrostanie zwierząt. Wymagania w tym zakresie stale rosną i mają zapewniać zwierzętom jak najlepsze warunki bytowe. Poznano zależności miedzy dobrostanem zwierząt a ich zdrowiem i produkcyjnością. Konsumenci europejscy są na tym tle wyczuleni i dobrostan znajduje się pod stałą kontrolą weterynaryjną. Wymogi dobrostanu są na najwyższym poziomie właśnie w krajach EU, w tym w Polsce. Należy zauważyć, że właśnie duże podmioty prowadzące produkcję trzody są szczególnie intensywnie kontrolowane i o żadnych odstępstwach od obowiązującego prawa nie ma mowy.