Polska wieprzowina to bogactwo witamin- rozmowa z Tadeuszem Blicharskim, Dyrektorem Biura PZHiPTCh "POLSUS" cz.1 - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Polska wieprzowina to bogactwo witamin- rozmowa z Tadeuszem Blicharskim, Dyrektorem Biura PZHiPTCh "POLSUS" cz.1

Remigiusz Zagraba: Spożycie mięsa wieprzowego w 2016 r. wg GUS wyniosło 40,8 kg na osobę i jest to obecnie najpopularniejszy rodzaj mięsa w Polsce. Nie mamy jeszcze dokładnych wyników za 2017 r., ale wiele prognoz sugerowało, że może być nieznaczny wzrost. Jak Pan ocenia 2017 r. i przyszłość wieprzowiny na najbliższe 2–3 lata?

dr inż. Tadeusz Blicharski: Zmienia się stopniowo stosunek udziału wędlin do mięsa surowego w profilu konsumpcji. Daje to obraz większego znaczenia mięsa kulinarnego. Z jednej strony mamy dość powszechny wizerunek wieprzowiny jako mięsa niezdrowego, ale jednocześnie jakość wieprzowiny pod względem wartości odżywczej i dietetycznej wzrosła. Znaczenie mają też wszelkie akcje promocyjne. Także te finansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Wobec postępującej mody na wegetarianizm i weganizm utrzymywanie się konsumpcji wieprzowiny na niezłym poziomie jest sukcesem. Tegoroczne deszczowe lato nie sprzyjało grillowaniu. Jeśli rok 2018 będzie pogodny, letnia konsumpcja wieprzowiny powinna być na wysokim poziomie. Jednak na wzrost spożycia wieprzowiny w następnych latach nie można liczyć.

R.Z.: Co wyróżnia polską wieprzowinę spośród innych krajów UE i dlaczego właśnie po nią powinni sięgać polscy konsumenci?

dr inż. T.B.: Prawdziwie polska wieprzowina pochodząca od świń polskich ras zachowała wiele niknących walorów smakowych. Bardzo „nowoczesna” wieprzowina z dużych ferm, pochodząca od szybko rosnących zwierząt jest mięsem coraz twardszym. Owszem, spełnia wyśrubowane wymogi obrotu w handlu, jednak jej smakowitość się pogarsza. Krajowa wieprzowina w dużej części pochodzi z małych lub średnich gospodarstw, gdzie żywienie jest dość tradycyjne, a w każdym razie nie zawiera komponentów paszowych z odpadów przemysłu spożywczego. My dokładnie zbadaliśmy polską wieprzowinę w zakresie jej kaloryczności, wartości odżywczych i alergenności. Wszystkie badania potwierdzają wysoką jakość sensoryczną, niskie otłuszczenie, niską kaloryczność, małą zawartość soli, korzystny profil kwasów tłuszczowych, korzystną proporcję omega-6 do omega-3 i mniejszą zawartość cholesterolu w porównaniu z mięsem drobiowym, a nawet króliczym. Jest cennym źródłem witamin, wartościowym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza.


Autor: Remigiusz Zagraba

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.