Jak podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR w pierwszych siedmiu miesięcach 2021 r. przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej mięsa, przetworów mięsnych oraz żywca były o 4% wyższe niż rok wcześniej i wyniosły 3,6 mld EUR (16,5 mld zł). Produkty drobiowe, które miały największy udział w wartości eksportu, sprzedano za ponad 1,7 mld EUR (7,9 mld zł). Przychody z eksportu asortymentu wieprzowego wyniosły 913 mln EUR (4,1 mld zł), a produktów wołowych i cielęcych – 975 mln EUR (4,4 mld zł). Od stycznia do lipca 2021 r. z Polski wyeksportowano ponad 1 mln ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek), o 2% mniej niż przed rokiem. Jednocześnie do kraju przywieziono 98 tys. ton drobiu, o 7% więcej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. Eksport żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych był o 3% większy niż przed rokiem i wyniósł 410 tys. ton (w ekwiwalencie tusz). Import asortymentu wieprzowego do Polski ukształtował się na poziomie 515 tys. ton, o 3% niższym niż rok wcześniej. Żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych wyeksportowano 280 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), o 1% mniej niż przed rokiem. Jednocześnie import asortymentu wołowego i cielęcego był o 3% mniejszy i wyniósł 25 tys. ton.