Potrawy śląskie - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Potrawy śląskie

 

Kuchnia śląska nie tylko dla górników…

 

…Choć trzeba przyznać, że tradycyjne potrawy śląskie miały przede wszystkim zapewnić siłę do pracy pod ziemią. Były więc sycące, ale były też smaczne, aby górnik mógł w dobrym humorze pójść do roboty. W tradycyjnej kuchni śląskiej znajdziemy zarówno wpływy niemieckie, austriackie, jak również czeskie.

 

Śląsk kocha boczek!

 

Himmelreich z knedlikami to czyste „niebo w gębie”. Gotowany boczek w owocowej zalewie gościł nawet na stołach koronowanych głów! Boczek jest także obowiązkowym składnikiem ciapkapusty, zwanej też ciaperkrautem, czyli purée ziemniaczanego, przemieszanego z gotowaną kapustą kiszoną.

 

W tradycji z królikiem

 

Ciapkapusta wybornie smakuje z karminadlami, czyli z kotletami mielonymi. Obecnie najczęściej są to już zwyczajne kotlety, takie jak wszędzie, ale warto pamiętać, że Śląsk zawsze słynął z hodowli królików i prawdziwe karminadle powinny zawierać przynajmniej jakąś część mięsa króliczego.

 

Śląsk w garnuszku

 

Esencją wręcz śląskich smaków jest garnuszek górniczy, czyli specyficzna zapiekanka, przygotowywana od święta (obowiązkowo na Barbórkę). Czego tam nie ma! I wieprzowina, i wołowina, i ziemniaki, i fasolka szparagowa, i ogórek kiszony…

 

Frącki, żymlok, a może preszwurst?

 

Frącki, to nic innego jak śląskie frankfurterki z surowego mięsa w baraniej kiszce. Krupnioka, czyli śląską kaszankę, znają wszyscy, ale jej siostrzaną wersję, czyli żymloka, już tylko koneserzy. Preszwurst natomiast, to śląski salceson, warzony z ozorków i głowizny.

 

 

Źródła:

http://www.slaskiesmaki.pl/pl-PL/Potrawy/Pokaz/511985/himmelreich-wieprzowina-po-slasku

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ciapkapusta

https://pl.wikipedia.org/wiki/Karminadle

http://www.slaskiesmaki.pl/pl-PL/Potrawy/Pokaz/512129/garnuszek-gorniczy

http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/1,121955,10760470,Wedliny_ze_Slaska_dla_wszystkich_Polakow_.html

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.