Chilijskie rządowe Biuro Analiz i Polityki Rolnej (ODEPA) dokonało przeglądu danych dotyczących produkcji mięsa i zysków ze sprzedaży za kwiecień i czerwiec 2020 roku oraz informacji dotyczących cen mięsa i danych dotyczących handlu zagranicznego dla maja 2020 roku.
Łączny wolumen produkcji za kwiecień wynosi 74 134 ton mięsa, co oznacza spadek o 14% w porównaniu z marcem, co wynika z efektów Covid-19 w tym andyjskim kraju.
Spadek ten jest wykazywany we wszystkich kategoriach zwierząt przeznaczonych do uboju i rozbioru mięsa, jednak w tych ważnych dla produkcji mięsa w Chile grupach jak cielęta i jałówki widać wyraźne spadki odpowiednio o 18% i 17%, podczas gdy w kategorii krów starszych dane wykazują wzrost produkcji mięsa o 1%.
Podobnie, liczba sztuk sprzedanych w kwietniu również spadła o 14% w porównaniu do marca. Sprzedaż cieląt i jałówek spadła w tym okresie o 18%, podczas gdy krów o 1%. Ogólne pogłowie bydła przeznaczonego do uboju w okresie styczeń-kwiecień wyniosło 289 240 sztuk.
Dane dotyczące produkcji mięsa oraz sprzedaży bydła za czerwiec 2020 roku pokazują, że spore spadki zostały powstrzymane. W czerwcu 2020 roku łączny wolumen wyprodukowanego mięsa wyniósł 89 258 ton, a liczba sprzedanych cieląt i jałówek spadła o 3 i 5% w stosunku do kwietnia 2020 roku. Sprzedaż krów wzrosła o 2% w stosunku do kwietnia 2020 roku.
W przeciwieństwie do poprzednich notowań opublikowanych przez ODEPA, w maju 2020 roku rzeczywista cena za cielaka wzrosła o 0,5% w porównaniu do poprzedniego miesiąca. W łącznym okresie styczeń-maj 2020 r. rzeczywista cena cieląt wzrosła o 1% w porównaniu ze styczniem i majem 2019 r., podczas gdy liczba sztuk sprzedanych zgłoszonych przez AFECH A.G. (Stowarzyszenie Giełd Bydła Chilijskiego) spadła w tym samym okresie o 4,8%. Ponadto w maju 1461 sztuk bydła w tej kategorii było wprowadzanych do obrotu, czyli o 13,6% mniej niż w maju 2019 roku.
Jeżeli chodzi o import mięsa handel zagraniczny, Chile w kontekście globalnej pandemii wykazuje wyjątkową tendencję. W okresie styczeń-maj 2020 r. cały przywóz mięsa do Chile zmniejszył się o 14,5% w przypadku wołowiny (łącznie 76 519 ton) o 10,2% w przypadku mięsa drobiowego (łącznie 43 015 ton) i o 9,2% w przypadku wieprzowiny (łącznie 43 015 ton). W maju 2020 r. odnotowano znaczne spadki w porównaniu z majem 2019 r., przy czym straty w wołowinie wzrosły o 48%, w drobiu o 62,3% i o 42,4% w mięsie wieprzowym.
Odwrotną trend wykazuje eksport mięsa chilijskiego, gdzie całe mięso wykazuje wzrost przesyłek w okresie styczeń-maj 2020 (41,2% w wołowinie; 8,8% w mięsie drobiowym; 18,2% wieprzowinie). Chiny są również głównym partnerem marketingowym dla tych kategorii mięsa, będąc głównym celem we wszystkich tych przypadkach.