Według kazachskiej agencji informacyjnej Kazinform, minister rolnictwa tego kraju Saparkhan Omarov stwierdził podczas tzw. „godziny rządowej” w mieście Majlis, że produkcja mięsa znacznie wzrosła w całym roku 2019 oraz w pierwszym kwartale 2020 w stosunku do roku 2014.
Produkcja mięsa w wadze poubojowej w 2019 wzrosła o 5,8% i wyniosła 1,1 mln ton, powiedział Saparkhan Omarov.
Według Ministerstwa Rolnictwa, w ciągu ostatnich 5 lat liczba bydła w kraju wzrosła o 23,3% i osiągnęła 7,4 mln sztuk. Jeśli chodzi o małe bydło, jego liczba wzrosła o 6,6% i wyniosła 19,1 mln sztuk, koni - 2,8 mln sztuk, co oznacza wzrost o 45,8%.
Struktura rolnictwa Kazachstanu zmienia się, ponieważ w 2014 r. udział bydła w zorganizowanych gospodarstwach wynosił tylko 35,1%, a obecnie wynosi 44,9%. Ogólnie rzecz biorąc, zaopatrzenie krajowe w mięso w Kazachstanie wynosi ponad 85%. Mówiąc o wołowinie, jagnięcinie, mięsie końskim i wieprzowinie, udział importu nie przekracza 5% całkowitego spożycia.
Kraj importuje mrożone mięso do przetworzenia, jak wyjaśnił Saparkhan Omarov. Jego zdaniem wyjątkiem jest mięso drobiowe, ponieważ udział przywozu w konsumpcji krajowej wynosi 44,7%. Ogólnie rzecz biorąc, zgodnie z klasyfikacją FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do produkcji wyżywienia i rolnictwa), bezpieczeństwo żywnościowe jest zapewnione, gdy 80% konsumpcji jest zapewnione przez produkcję krajową.
Struktura produkowanego mięsa pozostaje dość zróżnicowana w Kazachstanie, ale największy udział przypada do 34% na mięso uzyskiwane z bydła, 26,38% na mięso drobiowe, a 18,15% na jagnięcinę. Należy zauważyć, że w latach 1992-2019 drób charakteryzował się największym wzrostem produkcji + 6,7%, co może wskazywać na przyszłą kontynuację tej tendencji dla tego rodzaju mięsa jako głównego konkurenta mięsa bydlęcego. Ponadto rocznie produkuje się w Kazachstanie ponad 400 t kumysu (napój oparty na mleku klaczy lub oślicy) i prawie 1000 t shubatu ( napój wyrabiany z fermentowanego mleka wielbłąda).
Oszacowanie koncentracji podmiotów na rynku mięsnym wskazuje, że od 2017 r. rynek mięsa w Kazachstanie jest umiarkowanie skoncentrowany, ponieważ 48% rynku mięsa uzyskiwanego z bydła rogatego, wieprzowiny i mięsa jagnięcego jest obsługiwane przez największe firmy w kraju oraz 54% w przypadku mięsa drobiowego. 13 dużych firm posiada największy udział w sprzedaży dużych sztuk bydła, wieprzowiny i mięsa jagnięcego, które stanowią 82% handlu w tym sektorze rynkowym. Rynek drobiu w Kazachstanie jest bardziej skoncentrowany, ponieważ siedmiu największych sprzedawców stanowi 70% rynku mięsa w tym kraju.