W okresie styczeń–listopad 2021 r. łączne przychody z polskiego eksportu produktów wieprzowych, wołowych oraz drobiowych przekroczyły 6 mld EUR (27,5 mld zł) i były o 9% większe niż przed rokiem - podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR. Największy udział w wartości eksportu mięsa i przetworów miały produkty drobiowe, które sprzedano za blisko 3 mld EUR (13,6 mld zł). Przychody z eksportu produktów wołowych i cielęcych wyniosły 1,6mld EUR (7,4 mld zł), a asortymentu wieprzowego – 1,4 mld EUR (6,4 mld zł). W okresie jedenastu miesięcy 2021 r. z Polski, podobnie jak rok wcześniej, wyeksportowano 1,7 mln ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek). Jednocześnie do kraju przywieziono 170 tys. ton drobiu, o 13% więcej niż w analogicznym okresie 2020 r. Eksport żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych wyniósł 439 tys. ton (w ekwiwalencie tusz) i był o 1% mniejszy niż w analogicznym okresie 2020 r. Jednocześnie do kraju sprowadzono 45 tys. ton produktów wołowych i cielęcych, o 10% więcej niż przed rokiem. Sprzedaż zagraniczna żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych wyniosła 643 tys. ton (w ekwiwalencie tusz) i była o 2% mniejsza niż w okresie jedenastu miesięcy 2020 r. Import asortymentu wieprzowego do Polski zwiększył się o 4%, do 857 tys. ton.