Smaki Ziemi Łódzkiej - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Smaki Ziemi Łódzkiej

 

Skarby kulinarne Ziemi Łódzkiej

 

Regionalna kuchnia łódzka to połączenie czterech kultur: polskiej, niemieckiej, rosyjskiej i żydowskiej. Czym zaowocowała taka mieszanka w przypadku Łodzi i okolic? Przyjrzyjmy się…

 

Z jednej strony proste potrawy i skwarki…

 

Gdy w 1820 roku władze carskie wydały dekret o włączeniu Łodzi do grona osad przemysłowych, ludność zaczęła tu napływać wręcz tysiącami. I to z różnych stron. To właśnie ten element napływowy uformował obecną kuchnię łódzką, ale że była to głównie biedota, toteż łódzkie dania obiadowe do przesadnie wykwintnych nie należały. Były to przede wszystkim: zalewajka, zupa chrzanowa, kluski żelazne i kapusta z grochem, a wszystko kraszone obficie skwarkami, głównie ze słoniny i boczku.

 

Ale istnieje także druga strona medalu!

 

Wraz z rozwojem przemysłu i wzrostem ludności siłą rzeczy rozwijało się także masarstwo. Głównie w okolicznych majątkach ziemskich. I te tradycje do dnia dzisiejszego są na tyle silne, że na Liście produktów regionalnych i tradycyjnych MRiRW znajduje się wiele wyrobów z województwa łódzkiego. W uproszczeniu są to:

 

  • kiełbasy z Jordanowa;

  • kiełbasa, kiszka pasztetowa oraz boczek z Nadolnej;

  • wędzonki i kiełbasy z Szadkowa;

  • szynka i kiełbasa z Felinowa;

  • wędzonki z Zaborowa;

  • kiełbasa z Kotulina;

  • kiełbasy, boczek i szynka z Bilskiej Woli;

  • karczek pieczony, kiełbasa i kaszanka z Białej Góry;

  • kaszanka, salceson i wędzonka z Rzgowa;

  • kiełbasa z Księżych Młynów.

 

Powyższe wyroby to prawdziwe skarby regionu łódzkiego i cenne dziedzictwo kulinarne.

 

Fot. Pixabay

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.