TENDENCJE CENOWE według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW
Ceny skupu żywca
Za żywiec wieprzowy w dniach 17– 23.11.2014 r. (według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) płacono przeciętnie 4,41 zł/kg, o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie ceny tego żywca były o 4% niższe niż przed miesiącem i o 16% niższe niż rok wcześniej.
W UE przeciętna cena zakupu świń rzeźnych w dniach 17–23.11.2014 r. (według danych Komisji Europejskiej) wyniosła 140,83 EUR za 100 kg (masy poubojowej schłodzonej klasy E) i była o 0,2% niższa niż w poprzednim tygodniu, o 1% niższa niż przed miesiącem oraz o 17% niższa niż przed rokiem. Cena krajowa wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 139,84 EUR za 100 kg i była wyższa od średnich cen notowanych w Holandii, Belgii, Luksemburgu, Hiszpanii, Danii i we Francji.
Żywiec wołowy w Polsce w przedostatnim tygodniu listopada 2014 r. (według ZSRIR MRiRW) kupowano średnio po 5,66 zł/kg, o 1,5% drożej niż tydzień wcześniej i o 3% drożej niż przed miesiącem. Ceny zakupu bydła były jednak o 4% niższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Średnia krajowa cena skupu kurcząt brojlerów po ośmiu tygodniach nieprzerwanego spadku wzrosła. W dniach 17– 23.11.2014 r. kurczęta skupowano po 3,47 zł/kg, o 0,5% drożej w porównaniu z poprzednim tygodniem, ale o 1% taniej niż przed miesiącem. Za indyki zakłady drobiarskie płaciły 5,96 zł/kg, o 1 gr/kg drożej niż tydzień wcześniej oraz o 3 gr/kg drożej niż przed miesiącem. Za gęsi tuczone płacono przeciętnie 8,00 zł/kg, o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Ceny skupu kurcząt i indyków były zbliżone do notowanych przed rokiem, a gęsi o 5% wyższe.