Spadają ceny żywca wieprzowego oraz świń rzeźnych - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Spadają ceny żywca wieprzowego oraz świń rzeźnych

TENDENCJE CENOWE według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW 

 

Ceny skupu żywca

Za żywiec wieprzowy w dniach 17– 23.11.2014 r. (według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) płacono przeciętnie 4,41 zł/kg,  o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie ceny tego żywca były o 4% niższe niż przed miesiącem i o 16% niższe niż rok wcześniej.

W UE przeciętna cena zakupu świń rzeźnych w dniach 17–23.11.2014 r. (według danych Komisji Europejskiej) wyniosła 140,83 EUR za 100 kg (masy poubojowej schłodzonej klasy E) i była o 0,2% niższa niż w poprzednim tygodniu, o 1% niższa niż przed miesiącem oraz o 17% niższa niż przed rokiem. Cena krajowa wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 139,84 EUR za 100 kg i była wyższa od średnich cen notowanych w Holandii, Belgii, Luksemburgu, Hiszpanii, Danii i we Francji.

Żywiec wołowy w Polsce w przedostatnim tygodniu listopada 2014 r. (według ZSRIR MRiRW) kupowano średnio po 5,66 zł/kg, o 1,5% drożej niż tydzień wcześniej i o 3% drożej niż przed miesiącem. Ceny zakupu bydła były jednak o 4% niższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Średnia krajowa cena skupu kurcząt brojlerów po ośmiu tygodniach nieprzerwanego spadku wzrosła. W dniach 17– 23.11.2014 r. kurczęta skupowano po 3,47 zł/kg, o 0,5% drożej w porównaniu z poprzednim tygodniem, ale o 1% taniej niż przed miesiącem. Za indyki zakłady drobiarskie płaciły 5,96 zł/kg, o 1 gr/kg drożej niż tydzień wcześniej oraz o 3 gr/kg drożej niż przed miesiącem. Za gęsi tuczone płacono przeciętnie 8,00 zł/kg, o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Ceny skupu kurcząt i indyków były zbliżone do notowanych przed rokiem, a gęsi o 5% wyższe.

 

Krajowe ceny prosiąt
 
W dniach 17–23.11.2014 r. na krajowych targowiskach za 1 prosię uzyskiwano średnio 160 zł, o 2% więcej niż tydzień wcześniej, o 1,5% więcej niż przed miesiącem. Cena ta była o 5% niższa niż przed rokiem.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
Półtusze wieprzowe w przedostatnim tygodniu listopada 2014 r. zbywano średnio po 6,43 zł/kg wobec 6,50 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena półtusz wieprzowych była o 2% niższa niż przed miesiącem  i o 16% niższa niż przed rokiem. Kompensowane ćwierćtusze wołowe sprzedawano przeciętnie po 12,12 zł/kg,  o 0,2% drożej niż tydzień wcześniej i o 2% drożej niż przed miesiącem, ale o 1% taniej niż przed rokiem. Tuszki kurcząt zbywano średnio po 5,15 zł/kg, o 1,5% drożej niż w poprzednim tygodniu i miesiąc wcześniej. Przeciętna cena zbytu tuszek indyków ukształtowała się na poziomie 9,26 zł/kg, o 4% wyższym niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Ceny zbytu tuszek drobiowych były nieznacznie (o 0,1–0,6%) wyższe od notowanych przed rokiem.