Spożycie mięsa i przetworów mięsnych w Polsce i krajach UE - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Spożycie mięsa i przetworów mięsnych w Polsce i krajach UE

W 2019 r. w porównaniu do 2018 r. spożycie artykułów mięsnych spadło o 3,1 kg do 77,1 kg na mieszkańca. Zadecydował o tym spadek konsumpcji mięsa wieprzowego, przy wzroście konsumpcji mięsa drobiowego i wołowego. Ocenia się, że w 2019 r. w wyniku spadku produkcji i podaży żywca wieprzowego oraz znaczącego wzrostu cen detalicznych mięsa wieprzowego, spożycie wieprzowiny spadło o 2,3 kg, do 40,3 kg na mieszkańca, tj. o 5,4% w porównaniu z rokiem poprzednim. Szacuje się, że konsumpcja drobiu ukształtowała się na poziomie 30,0 kg16 na mieszkańca i była o 0,4 kg, tj. o 1,4% większa niż w 2018 roku. Wzrost podaży mięsa wołowego na rynku krajowym oraz dochodów ludności sprzyjały wzrostowi popytu na wołowinę, której spożycie było o 1,1 kg/mieszkańca tj. o 36,7% wyższe w stosunku do 2018 r. do 4,1 kg na mieszkańca). Dostawy mięsa surowego ze zwierząt rzeźnych spadły o 2,9%, w tym mięsa wieprzowego o 4,4%, mięsa wołowego i cielęcego wzrosły o 7,4%, a drobiowego obniżyły się o 5,1% w stosunku do 2018 r. Sytuacja dochodowa ludności poprawiła się, podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowego Instytutu Badawczego.

Ocenia się, że w 2020 r. nastąpiło zwiększenie bilansowego spożycia mięsa, w tym przede wszystkim dro- biowego. Konsumpcja drobiu wzrosła o 1,0 kg, do 31,0 kg na mieszkańca, tj. o 3,3% w stosunku do roku poprzedniego. Spożycie wołowiny spadło o 0,1 kg, tj. o 2,4% w porównaniu z 2019 r., natomiast mięsa wieprzowego wyniosło 41,0 kg i było o 0,7 kg, tj. o 1,7% większe niż rok wcześniej. Łączna konsumpcja mięsa, podrobów i przetworów mięsnych osiągnęła poziom 80,0 kg na mieszkańca, tj. o 3,8% wyższy niż przed rokiem.

Przewiduje się, że w 2021 r. łączna konsumpcja mięsa zmniejszy się o 1,2% w r/r (79,0 kg na mieszkańca), a jego struktura się zmieni. Udział wieprzowiny co prawda ukształtuje się na podobnym poziomie jak przed rokiem i wyniesie 51,3%, ale wołowiny wzrośnie z 5,0 do 5,1%, a drobiu zmaleje z 38,8% do 38,6%. Spożycie wieprzowiny i drobiu zmniejszy się po 0,5 kg odpowiednio do 40,5 kg i 30,5 kg/mieszkańca.

Według danych Komisji Europejskiej w 2019 r., w porównaniu z 2018 r., w UE-27 spadło bilansowe spożycie większości najczęściej spożywanych rodzajów mięsa tj. mięsa wieprzowego (o 4,0%), wołowiny (o 1,0%), a drobiu zwiększyło się (o 0,6%). Całkowite spożycie mięsa ukształtowało się na poziomie 68,5 kg na mieszkańca i w porównaniu z 2018 r. było o 1,4 kg mniejsze, tj. o 2,0%. Udział wieprzowiny w całkowitej konsumpcji mięsa wyniósł 48,3% i był mniejszy o 1,1 pkt. proc. niż rok wcześniej przy nieznacznym wzroście udziału mięsa wołowego (z 15,4% do 15,5%) i wzroście drobiowego (z 33,0% do 34,2%).

Z szacunków Komisji Europejskiej wynika, że w 2020 r. w UE-27 łączne spożycie mięsa w przeliczeniu na statystycznego mieszkańca wyniosło 67,7 kg i było o 1,2% mniejsze niż w 2019 r. Zmalała konsumpcja wieprzowiny oraz wołowiny i cielęciny (po 2,6%), a wzrosła konsumpcja drobiu o 1,3%. Udział wieprzowiny i wołowiny w całkowitej konsumpcji spadł (odpowiednio z 48,3% do 47,6% i z 15,5% do 15,3%), a drobiu wzrósł (z 34,2% do 35,0%).

Na 2021 r. Komisja Europejska prognozuje wzrost spożycia mięsa w Unii Europejskiej do 68,2 kg na mieszkańca, tj. o 0,8% w stosunku do 2020 r. Będzie on dotyczyć konsumpcji mię-sa wieprzowego (o 1,3% do 32,7 kg). Eksperci przewidują zmniejszenie spożycia mięsa wołowego i cielęcego (o 1,1% do 10,2 kg), co będzie wynikać ze zmniejszonego popytu i mniejszej jego dostępności. Wzrostowa tendencja w spożyciu mięsa drobiowego utrzyma się również w br. (wzrost o 1,0% do 23,9 kg na mieszkańca). Udział wieprzowiny zwiększy się z 47,6% w 2019 r. do 47,9% w 2020 r., drobiu (z 35,0% do 35,1%), a udział wołowiny zmniejszy się (z 15,3 do 15,0%).

Niemieccy eksperci szacują, że w 2019 r. w UE-28 bilansowe spożycie mięsa w przeliczeniu na 1 mieszkańca wyniosło 85,9 kg i było o 0,5 kg, tj. o 5,9% większe niż w 2018 r. Najwięcej mięsa spożywali mieszkańcy Hiszpanii (106,5 kg) i Danii (104,2 kg), a najmniej Słowacji (52,7 kg). Konsumpcja w Polsce wyniosła 88,4 kg na 1 mieszkańca i była o 0,1 kg niższa niż w 2018 r. i o 2,9% wyższym od średniego w Unii.

W 2019 r. szacunkowe spożycie wieprzowiny w UE-28 zmniejszyło się o 0,2 kg/mieszkańca do 38,3 kg na 1 mieszkańca. Najwięcej wieprzowiny spożywano na Cyprze (57,1 kg), w Hiszpanii (51,7 kg) i w Polsce (50,4 kg), a najmniej w Bułgarii (25,7 kg), Słowacji (23,9 kg), Grecji (24,3 kg).

Spożycie wołowiny szacowane w 2019 r. na poziomie 15,2 kg na 1 mieszkańca UE było o 0,2 kg, tj. o 1,3% mniejsze niż w 2018 r. Najwyższy jego poziom odnotowano w Irlandii (25,1 kg), Danii (22,8 kg), Francji (22,0 kg), a najniższy w Polsce (4,0 kg), Rumunii (6,0 kg) i Estonii (9,1 kg). 

 

 


 


Autor: Źródło: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowego Instytutu Badawczego

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.