Biuro Analiz i Strategii KOWR podaje, że w okresie ośmiu miesięcy 2021 r. przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej produktów wieprzowych, wołowych i drobiowych (mięsa, przetworów mięsnych oraz żywca) były o 5% wyższe niż rok wcześniej i wyniosły 4,2 mld EUR (19 mld zł). Produkty drobiowe, które miały największy udział w wartości eksportu, sprzedano za ponad 2 mld EUR (9,2 mld zł). Przychody z eksportu produktów wołowych i cielęcych wyniosły 1,1 mld EUR (5,1 mld zł), a asortymentu wieprzowego – przekroczyły 1 mld EUR (4,7 mld zł).
Od stycznia do sierpnia 2021 r. z Polski wyeksportowano blisko 1,2 mln ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek), o 1,5% mniej niż przed rokiem. Jednocześnie do kraju przywieziono 117 tys. ton drobiu, o 11% więcej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego.
Eksport żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych był o 2% większy niż przed rokiem i wyniósł 464 tys. ton (w ekwiwa- lencie tusz). Import asortymentu wieprzowego do Polski ukształtował się na poziomie 596 tys. ton, o 1,5% niższym niż rok wcześniej.
Żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych wyeksportowano 321 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), o 1% mniej niż w analogicznym okresie 2020 r. Import asortymentu wołowego i cielęcego był nieco większy (o 0,4%) niż przed rokiem i wyniósł 29 tys. ton.