W trzecim tygodniu marca br. w Polsce kontynuowany był wzrost cen zakupu żywca wieprzowego i wołowego oraz zbytu mięsa czerwonego. Ceny drobiu w ostatnich tygodniach były względnie stabilne.
Krajowe ceny zakupu żywca
Według Zintegrowanego Systemu RolniczejInformacji Rynkowej MRiRW, w dniach17–23.03.2014 r., krajowe zakłady mięsnekupowały żywiec wieprzowy przeciętniepo 4,99 zł/kg, o 8% drożej niż w poprzednimtygodniu i o 10,5% drożej niż miesiącwcześniej. Cena ta była o 6% niższa niżprzed rokiem.Za żywiec wołowy, tak jak przed miesiącem,płacono 5,89 zł/kg. Było to o 1,5%drożej niż tydzień wcześniej. W porównaniuz analogicznym okresem ubiegłego rokucena żywca wołowego była o 5% niższa.Za kurczęta brojlery zakłady drobiarskiepłaciły średnio 3,70 zł/kg, o 1 gr/kgtaniej niż w poprzednim tygodniu i o 2 gr/kgtaniej niż przed miesiącem. Jednocześniecena kurcząt była o 8% niższa niż rokwcześniej. Indyki, tak jak przed tygodniem,kupowano po 5,56 zł/kg. Było to nieznacznietaniej niż przed miesiącem (o 2 gr/kg)i niż przed rokiem (o 1 gr/kg).
Krajowe ceny zbytu mięsa
W dniach 17–23.03.2014 r. średnia cena zbytu półtusz wieprzowych wzrosła do 6,92 zł/kg i była o 5,5% wyższa od notowanej przed tygodniem oraz o 2% wyższa niż przed miesiącem. Cena ta była jednak o 6,5% niższa niż rok wcześniej. Kompensowane ćwierćtusze wołowe zakłady mięsne sprzedawały przeciętnie po 12,23 zł/kg, o 0,5% drożej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie ćwierci wołowe były nieznacznie (o 1 gr/kg) tańsze niż przed miesiącem i o 7,5% tańsze niż przed rokiem. Kurczęta patroszone w omawianym tygodniu zbywano średnio po 5,77 zł/kg, o niecały 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 5,5% taniej niż przed miesiącem i o 6,5% taniej niż w analogicznym okresie 2013 r. Średnia cena zbytu tuszek indyków ukształtowała się na poziomie8,60 zł/kg, o 1% wyższym niż tydzień i miesiącwcześniej. W porównaniu z notowaniamisprzed roku tuszki te były o 9% tańsze.
Ceny żywca wieprzowego w UE
W trzecim tygodniu marca br. (17–23.03.2014 r.) nastąpił dalszy wzrost censkupu trzody chlewnej w większości krajówUnii Europejskiej. Największy wzrost cen,w porównaniu z poprzednim tygodniem,odnotowano w Holandii (o 9,5%), w Belgii(o 9%), w Polsce i na Węgrzech (o 8%).We Francji ceny wzrosły o 3,5%, w Niemczechi na Litwie o 3%, a w Danii o 2%.W siedmiu krajach ceny uległy obniżeniu,w tym w Portugalii o 5%, a w Rumuniio 2%. Średnia cena w UE ukształtowała sięna poziomie 158,79 EUR/100 kg (masypoubojowej schłodzonej klasy E) i byłao 3% wyższa niż w poprzednim tygodniu.W Polsce cena żywca wieprzowego,wyrażona w walucie unijnej, wyniosła157,32 EUR/100 kg i była o 1% niższa odśredniej w UE oraz o 2% niższa niżw Niemczech. Ceny w Polsce były wyższeniż m.in. w Danii (o 9,5%), w Holandii(o 9%), we Francji (o 6%) oraz w Belgii (o 5%).Najniższe ceny w UE zanotowanow Rumunii (138,94 EUR/100 kg), w Danii(143,62 EUR/100 kg), w Holandii (144,16EUR/100 kg), we Francji (149,00 EUR/100kg) i w Belgii (149,60 EUR/100 kg).
Źródło: ARR