telefon: 515 286 502, 33 4976620 www: unifloor.pl
e-mail: unifloorbartek@onet.eu
Właściciel zakładu mięsnego, ubojni zdaje sobie sprawę, że podczas wybierania posadzek najważniejsze są takie cechy jak: odporność na czynniki zewnętrze, łatwość usuwania zanieczyszczeń.
Priorytetem w tego typu zakładach jest higiena i bezpieczeństwo. Trwała posadzka jest najlepszym rozwiązaniem, aby zapewnić długoterminowe utrzymanie odpowiedniej higieny w strefach produkcji mięsa i produktów mięsnych. Ważnym kryterium jest to, aby posadzka była gęsta i nieprzepuszczalna, co oznacza, że zabrudzenia i zanieczyszczenia pozostają na powierzchni i całkowicie wysychają w bardzo krótkim czasie (w efekcie tego drobnoustroje i bakterie nie mogą opanować posadzki).
Nie ulega wątpliwości, że branża mięsna jest jedną z najbardziej wymagających pod względem koniecznych do spełnienia standardów zarówno jakości, higieny i bezpieczeństwa. Dlatego też posadzka powinna spełniać wymogi Międzynarodowego Standardu Żywności (IFS).
Idealnym rozwiązaniem dla przedsiębiorstw produkujących mięso oraz produkty mięsne jest system posadzkowy UCRETE wykonywanym przez firmę Unifloor.
Wysoką jakość posadzek potwierdzają testy przeprowadzane w wielu krajach, m.in. Niemczech i Danii. Parametry systemu UCRETE związane z odprowadzaniem wody i wysychaniem, a także absorpcją wody zostały zbadane przez Spółkę doradztwa inżynierskiego Realien GmbH z Neckartailfingen, z Niemiec. Wyniki tych badań pokazały, że UCRETE w wysokim stopniu nadaje się do użytku w strefach o najbardziej rygorystycznych wymogach higienicznych, takich jak przedsiębiorstwa mięsne. Nie zdołano stwierdzić żadnej absorpcji wody, a posadzka całkowicie wysycha w ciągu zaledwie trzech godzin. Jest to informacja bardzo istotna, ponieważ nie tylko poprawia to charakterystykę higieniczną posadzki, lecz w wielkim stopniu ogranicza ilość energii wymaganej do przywrócenia pożądanego poziomu wilgotności po sprzątaniu.
Każdy zakład chce działać zgodnie z obowiązującymi trendami, jednym z nich jest dbałość o środowisko naturalne. Cechą posadzek UCRETE jest ich długowieczność, o której świadczy to, że wiele 20-30-letnich posadzek jest nadal w eksploatacji. Trwałość posadzek przyczynia się zatem nie tylko do zmniejszenia kosztów związanych z wymianą, ale także do ograniczenia oddziaływania na środowisko. Ponadto żywice zawarte w UCRETE są w swojej istocie obojętne, nie ulegają biodegradacji i nie stanowią zagrożenia dla środowiska, a niezależne oceny oddziaływania na środowisko wykazują, że posadzka ma znacznie niższy potencjał oddziaływania na globalne ocieplenie i kumulatywne zapotrzebowanie na energię niż alternatywna posadzka płytkowa.
Co więcej wszystkie badania emisji przeprowadzone w Danii potwierdzają, że systemy są bardzo czyste, bezpieczne dla pracownika, produktów oraz środowiska.
Stawiając na najwyższą jakość posadzek, producenci mięsa i wędlin z pewnością mogą wybrać posadzki UCRETE i cieszyć się przez wiele lat ich trwałością i łatwością w utrzymaniu. Stworzone są z myślą o takich producentach, w trosce o zachowanie higieny i bezpieczeństwa produktów oraz pracowników.