Wędliny ekologiczne – jak zostać eko producentem? - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Wędliny ekologiczne – jak zostać eko producentem?

Przepisy rolnictwa ekologicznego stosuje się do każdego producenta ekologicznego zaangażowanego w działania na każdym etapie produkcji, przygotowywania i dystrybucji produktów ekologicznych.

W celu rozpoczęcia działalności w rolnictwie ekologicznym, należy złożyć do wybranej jednostki certyfikującej zgłoszenie podjęcia działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego. Zgłoszenie to składa się na formularzu opracowanym przez Głównego Inspektora JHARS i udostępnionym na stornie internetowej IJHARS: www.ijhars.gov.pl, w zakładce: http://ijhars.gov.pl/zgloszenie-dzialalnosci.html.

Wynikiem objęcia producenta systemem kontroli rolnictwa ekologicznego przez jednostkę certyfikującą jest kontrola prowadzonej przez niego działalności. Kontrola taka musi odbyć się przynajmniej raz w roku, natomiast w oparciu o analizę ryzyka jednostki certyfikujące mogą przeprowadzać dodatkowe (zapowiedziane lub niezapowiedziane) kontrole u producentów. Podczas kontroli jednostka certyfikująca weryfikuje, czy działalność prowadzona przez producenta jest zgodna z przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego. Jeżeli w wyniku tej kontroli jednostka potwierdzi zgodność produkcji z przepisami, producent otrzymuje certyfikat upoważniający do wprowadzania na rynek wytworzonych produktów z odniesieniem do ekologicznej metody produkcji.

Produkty mogą zawierać w oznakowaniu lub reklamie terminy odnoszące się do ekologicznej metody produkcji ich pochodne lub skróty („ekologiczny” „bio” i „eko”), tylko w przypadku jeżeli zostały wytworzone zgodnie z przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego.

Ww. terminy nie mogą być stosowane w Unii Europejskiej na produktach niespełniających wymogów rolnictwa ekologicznego, chyba że nie są używane w odniesieniu do produktów rolnych w żywności lub paszy lub wyraźnie w żaden sposób nie łączą się z produkcją ekologiczną (np. żarówka eko).

Na opakowaniu produktów ekologicznych obowiązkowe jest umieszczanie unijnego logo produkcji ekologicznej. W tym samym polu widzenia co logo, jednakże bezpośrednio poniżej numeru identyfikacyjnego jednostki certyfikującej, umieszcza się oznaczenie miejsca, w którym wyprodukowano nieprzetworzone produkty rolnicze, z których wytworzono końcowy produkt.

Oznaczenie miejsca przyjmuje jedną z następujących form:

- „rolnictwo UE”,

- „rolnictwo spoza UE”,

- „rolnictwo UE/spoza UE”.

 

Ww. oznaczenie miejsca może być zastąpione lub uzupełnione nazwą kraju, jeśli wszystkie surowce,
z których wytworzono produkt, wyprodukowano w tym kraju.

Ponadto, na etykiecie umieszcza się także numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej, której podlega producent ekologiczny, który przeprowadził ostatnie działania produkcyjne lub przygotowawcze.

 

Opracowanie: IJHARS

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.